Superfoods – jagody Goji
4 min readCzerwone diamenty Wschodu, podobne w smaku do żurawiny. Pomagają w regulowaniu pracy serca, ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu i cukru. Stosowane jako kosmetyk, ujędrniają i rozświetlają skórę. O czym mowa? O jagodach Goji, które zastosowanie znalazły w kuchni, medycynie oraz kosmetologii, dzięki czemu zyskały miano superfoods.
Owoce Goji (ang. goji berry) to małe, czerwone jagody, które rosną na krzewach kolcowoju pospolitego, należącego do rodziny psiankowatych (czyli tej samej co papryka, pomidory, ziemniaki i bakłażany). Można je znaleźć na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej, należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, jagody Goji wciąż utrzymują się w czołówce tej listy. Dlatego też nazwane zostały czerwonymi diamentami Wschodu.
Jagody Goji w medycynie
Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów, stanowią ogromną konkurencję dla klasycznej medycyny. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku, 50 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach oraz o więcej beta-karotenu niż w marchwi i jakiekolwiek innych produktach spożywczych na świecie. Oto lista zastosowania owoców Goji w leczeniu różnych schorzeń:
1. Mają działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.
2. Obniżają poziom cukru, zmniejszają wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszają insulinooporność.
3. Korzystnie wpływają na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi.
4. Czerwonopomarańczowy kolor owoców jest wynikiem wysokiej zawartości karotenoidów, w tym zeaksantyny, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
5. Wykorzystywane są w terapiach pomagających oczyścić wątrobę z toksyn i usprawniających trawienie.
6. Spowalniają proces starzenia się.
Na słodko czy na słono?
Jagody Goji smakują podobnie jak żurawina, jednak są od mniej słodkie i bardziej cierpkie. Mają w sobie nutę smaku pomidorowego i ziołowego. Dlatego też nadają się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Jagody Goji można spożywać na surowo, tak jak inne suszone owoce. Można też, biorąc przykład z kuchni chińskiej, ugotować je, a następnie dodać do zup lub ryżu z mięsem i warzywami. Z jagód można przyrządzić również herbatę, soki, wina oraz nalewki.
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
100 g orzechów wedle uznania
1 jajko
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
Jagody Goji w składzie kosmetyków
Na rynku pojawia się coraz więcej produktów zawierających owoce Goji. Od mydeł, szamponów do włosów, przez balsamy do ust i ciała, po odżywcze maseczki do twarzy. Jagody cieszą się szerokim zastosowaniem, ponieważ zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które ujędrniają skórą, nadają jej blask i młody wygląd.
Do domowych zabiegów kosmetycznych najbardziej nadaje się ekstrakt z owoców Goji, dostępny w niemalże każdym sklepie z ekologiczną żywnością lub medycyną naturalną. Można go stosować bezpośrednio na skórę lub przygotowywać maseczki. Przedstawiamy przepis na jedną z nich.
Maseczka jagodowa
Składniki:
łyżeczka zmielonych suszonych jagód Goji lub 2 łyżeczki gotowego ekstraktu
łyżeczka glinki, dobranej odpowiednio do rodzaju skóry
woda
Przygotowanie:
Składniki mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego majonezu. Nakładamy na twarz na 15 minut. Zmywamy ciepłą wodą.
Jagody Goji, nazywane często najzdrowszymi owocami świata, znajdą zastosowanie w niemalże każdej dziedzinie. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym mającym niezwykle silny potencjał do zrewolucjonizowania sztuki gotowania, dietetyki, kosmetologi oraz tradycyjnej medycyny.