Wrzuć coś na ruszt! Przepisy na majowy weekend

grillPowietrze pachnie pieczonymi kiełbaskami. Nad głowami unoszą się kłęby dymu węgla drzewnego. Wszystko wskazuje na to, że długi, majowy weekend, potocznie nazywany w Polsce Świętem Grilla, został oficjalnie rozpoczęty. Przedstawiamy oryginalne przepisy na dania z rusztu, będące alternatywą dla tradycyjnej, aczkolwiek oklepanej już kiełbasy.

Karkówka i kiełbasa – oto, co najczęściej grillujemy. Zapominamy o warzywach, owocach i serach, które w połączeniu z konkretnymi składnikami pobudzają nasze kubki smakowe i urozmaicają niejedno przyjęcie w ogrodzie. Postaramy się wzbogacić Wasze majówkowe menu o 5 ciekawych propozycji, na które pokusi się niejeden miłośnik nieśmiertelnego mięsa.

1. Vege grill – dla miłośników warzyw, świetny dodatek do mięs i sosów

Składniki:
mała dynia
pomidor
cebula, najlepiej czerwona
300ml oliwy z oliwek
łyżka soli
łyżka czerwonego pieprzu
czosnek
pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy oliwę, pieprz, sól i wyciśnięty czosnek. Warzywa wrzucamy do miski i mieszkamy z marynatą. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Na rozgrzanym grillu układamy i posypujemy świeżą, posiekaną pietruszką. Grillujemy kilka minut, od czasu do czasu odwracając warzywa.

6962251262_3e9f53c0bc_z2. Grillowany ananas – będzie smakował zarówno starszym, jak i młodszym uczestnikom majowego grillowania.

Składniki:
świeży ananas
6 łyżek rumu ( w wersji dla dzieci może być sok pomarańczowy)
3 łyżki cukru trzcinowego
łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki startych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Ananasa obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w grubsze plastry. Następnie plastry kroimy na pół. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy rum lub sok pomarańczowy, cukier, cynamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową. Gotową marynatą zalewamy kawałki ananasa i wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed położeniem kawałków ananasa na ruszt, nakłuwamy je na patyczki do szaszłyków, tworząc imitację ananasowych lodów. Pieczemy kilka minut, od czasu do czasu przewracając.

3. Ser hallooumi na sałatce – grillowany cypryjski ser z mleka owczego podany na wyjątkowej sałatce

Składniki:
opakowanie sera halloumi
mieszanka sałat
2 marchewki
duży pomidor
żółta papryka
sos winegret : sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, oregano)

Sposób przygotowania: Ser kroimy na plastry grubości 1-1,5 cm. Grillujemy, aż ser się zarumieni, bez jakiejkolwiek panierki. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę . Marchewki i paprykę kroimy w cienkie słupki, pomidora w kosteczkę. Mieszamy z mieszanką sałat. Doprawiamy sosem winegret. Gotowy ser podajemy na sałatce.

4373589702_b6471519ca_z4. Skrzydełka kurczaka w wyjątkowej marynacie – dla tych, którym tradycyjny pieprz i papryka dawno się znudziły

Składniki:
1 kg skrzydełek
marynata:
2łyżki sosu sojowego
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
1 łyzka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu chilli

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy, tnąc w stawach. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Skrzydełka zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pieczemy około 15 minut na dobrze rozgrzanym grillu.

5. Grillowane awokado z pesto i suszonymi pomidorami – dla fanów włoskich smaków

Składniki:
5 awokado
słoiczek suszonych pomidorów
pesto z bazylii
starty parmezan
pieprz, sól, bazylia

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy, kroimy na połowę, wyciągamy pestkę. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią. Miejsce po pestce wypełniamy drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i pesto. Grillujemy przez kilka minut. Gotowe awokado posypujemy startym parmezanem.

Przepisy są bardzo proste w przygotowaniu, a wszystkie składniki łatwo dostępne. Zawsze warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoich gości. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 14 =