Zamienniki słodkiej klasyki – dwa przepisy na brownie!
2 min readMocno czekoladowe, wilgotne w środku, rozpływające się w ustach. Kto z nas nie zna brownie? Niestety bywa też kaloryczne. Mamy dziś jednak dla was dwa przepisy, które nie zawierają mąki, białego cukru i masła. Przepisy fit dla tych, którzy dbają o sylwetkę lub po prostu lubią próbować nowych rzeczy i eksperymentować w kuchni. Główne składniki z przepisów na zdrowe brownie to czerwona fasola i kasza jaglana.
Fasola bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk. Jest źródłem białka i witamin z grupy B. Sporo łatwo przyswajalnego białka ma również kasza jaglana. Zawiera żelazo, miedź i także witaminy z grupy B. Tak cenne w wartości odżywcze składniki warto przemycić właśnie w brownie. Są niewyczuwalne w smaku, a mają dobroczynne działania na nasze zdrowie. Co więcej, nawet największy laik w kuchni poradzi sobie ze zrobieniem tych ciast. Przepisy są bardzo proste, a przede wszystkim szybkie.
Ciasta smakują najlepiej po paru dniach leżakowania w lodówce. Mają wtedy gęstą, mokrą konsystencję, która mocno przypomina tę z klasycznego brownie. Pamiętajcie również o tym, że do przepisów możecie dodać orzechy czy bakalie. Ciasta świetnie smakują również posmarowane masłem orzechowym, dżemem, polewą z gorzkiej czekolady czy zblendowanym twarogiem z bananem. Kombinacji jest wiele. Zawsze jednak będzie pysznie, a zarazem zdrowo. Koniecznie spróbujcie!
Fasolowe brownie
Składniki:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 jajka
– 2 dojrzałe banany
– 3 łyżki prawdziwego kakao
– 4 łyżki miodu
– 1 łyżeczka sody
– 3 łyżki oleju koksowego
Fasolę dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki, czyli jajka, banany, kakao, miód, sodę i olej. Dokładnie zblenduj na gładką masę. Przełóż do formy. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Brownie z kaszy jaglanej
Składniki:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 jajka
– 3 łyżki kakao
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady ( z wysoką zawartością kakao)
– 1/4 szklanki mleka do rozpuszczenia czekolady
Kaszę ugotuj według przepisu podanego na odwrocie opakowania. Przestudź ją i przełóż do miski. Czekoladę rozpuść z mlekiem. Dodaj ją do kaszy i dołóż pozostałe składniki: olej, jajka, kakao i cukier. Zblenduj wszystko na jednolitą masę i przełóż do formy. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.
Uwaga! Forma silikonowa o wymiarach ok. 10×23 cm najlepiej sprawdzi się do upieczenia tych ciast. Jeżeli używacie tradycyjnych większych blaszek, musicie podwoić ilość składników i wysmarować blaszkę tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Smacznego!