Różnorodność niemieckiej kuchni
3 min read
Chociaż to sąsiad Polski, to wciąż mało wiemy na temat tamtejszych kulinarnych tradycjach. Proste i ciężkostrawne – taką opinię najczęściej można usłyszeć o ich specjałach. W dzisiejszej odsłonie kuchni dookoła świata sprawdzimy co gości na niemieckich talerzach.
Kuchnia niemiecka nie należy do jednolitych, do czego w znacznym stopniu przyczyniło się utworzenie państwa niemieckiego dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów – Szwajcarów i Francuzów. Rejon ten wykorzystuje w swych potrawach dużą ilość warzyw. Na południu jada się potrawy znacznie tłuściejsze i bogate w mięsa. Kuchnia Niemiec jest niezwykle interesująca, ponieważ posiada nie tylko swoje specyficzne narodowe potrawy, niespotykane nigdzie indziej na świecie, jak również wyróżnia się sposobami, którymi Niemcy te potrawy przygotowują.
Kuchnia tradycyjna

Wiele typowych dla tej kuchni dań stanowią potrawy mięsne, i właśnie dlatego uważa się ją za „ciężką”. Niezależnie od podziałów, stałym składnikiem niemieckiego menu jest mięso wieprzowe. Niemcy przetwarzają je na wszelkie sposoby: różnorodne gatunki kiełbas, kiełbasek (frankfurterki) czy wędlin. Do tradycyjnych niemieckich mięs należą: Weisswurste (czyli biała kiełbasa z dodatkiem musztardy), Rostbratwurst (czyli kiełbasy z rusztu), Hackbraten (mielone mięso z czosnkiem). Niemcy słyną ze świetnie przyrządzanych golonek, sznycli, rolad, pieczeni wołowych i drobiu. Przygotowane na różne sposoby mięso podają zawsze z dodatkiem chleba, warzyw, ziemniaków oraz klusek (Spatzle).
Kuchnia niemiecka to jednak nie tylko mięso. Popularne są tu również ryby, jak na przykład makrela i pstrąg. Często podawane są z dodatkiem pietruszki lub szczypiorku, skrapla się je również sokiem z cytryny.
Ze wszystkich warzyw na niemieckim talerzu najczęściej pojawiają się ziemniaki. Bardzo popularna jest sałatka ziemniaczana, podawana najczęściej jako przystawka. Niemcy jedzą równie chętnie placki ziemniaczane, podawane z musem jabłkowym. Innymi warzywami często goszczącymi w niemieckiej kuchni są pomidory, kapusta czy szparagi.
Niemieckie przysmaki

Ulubionym przysmakiem Niemców jest Apfelstrudel, czyli strudel jabłkowy. Wykonuje się go z jabłkowego farszu z dodatkiem moczonych w rumie rodzynek, zawijanego w bardzo cienkie ciasto i pieczonego w piecu. Strudel podaje się na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. W Niemczech jada się także serniki oraz placki z wiśniami i śliwkami (Pflaumenkuchen). Szczególne miejsce zajmuje jednak tort Schwarzwaldzki – czekoladowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną.
Niemalże narodowym trunkiem w Niemczech jest piwo. Zgodnie z prawem bawarskim, aby piwo mogło być piwem, musi zostać wyprodukowane z czterech składników: wody, ziarna, chmielu i drożdży. Tradycyjne niemieckie piwo nie jest pasteryzowane, co pozwala na wydobycie prawdziwego smaku i aromatu tego chmielowego napoju. Najpopularniejszym gatunkiem jest tradycyjny Pilsner, z kolei w południowych Niemczech produkowane jest pszeniczne piwo Weizenbier – jasne i ciemne, natomiast w pobliżu Kolonii, na zachodzie kraju, produkowany jest gatunek piwa zwany Altbier. Niemcy uwielbiają jedzenie w dużym gronie i biesiady. Największą niemiecką biesiadą, a zarazem świętem ich ulubionego trunku jest odbywający się rok rocznie w Bawarii Oktoberfest.