Pora na knedliczki – kuchnia czeska

15218418547_564cee6c90_o

Istotę kuchni czeskiej można streścić w trzech słowach: wieprzowina, knedle, kapusta. Nie jest to jednak jej jedyne oblicze. Przed wami krótka charakterystyka czeskich kulinariów.

Mimo dużego wpływu kuchni sąsiednich krajów (Węgier, Austrii oraz Niemiec) największą inspiracją pozostają wciąż tradycyjne staroczeskie przepisy. Ich bazę stanowią surowce, które można było wyprodukować domowym sposobem – przede wszystkim zboża, warzywa strączkowe, ziemniaki i mięso. Z tych pozornie prostych produktów powstały wyśmienite i pomysłowe potrawy, które znaleźć można jedynie w kuchni czeskiej.

Bramboračka

Bramboračka

Zupa to podstawa

Nawyki żywieniowe mieszkańców Czech nie różnią się zbytnio od naszych. Dzień podzielony jest na trzy posiłki: śniadanie, obiad i kolację. Główny posiłek dnia dla większości Czechów to obiad. Obojętne, w domu czy w restauracji, obiad składa się zwykle z trzech dań.

Czesi najbardziej lubią zupy, które są podstawą obiadowego posiłku. Poza klasycznymi zupami, czescy kucharze potrafią przyrządzać doskonałe gęste zupy, których podstawę stanowi mięso, jarzyny lub warzywa strączkowe. W Pradze najsłynniejsza jest zupa z flaków (drstkova polévka), w innych regionach Czech serwuje się równie wspaniałą, zupę czosnkową. Na uwagę zasługują również pachnąca majerankiem zupa ziemniaczana (bramboračka) oraz gulasz podawany w bochenku chleba.

knedleKuchnia czeska jest ciężka i kaloryczna, ale bardzo smaczna. Obok wędlin, serwowane są wszelkiego rodzaju mięsa. Na czeskim talerzu pojawia się najczęściej drób, wieprzowina oraz wołowina, rzadziej baranina, dziczyzna czy ryby.

Na pierwsze miejsce zdecydowanie wysuwa się wieprzowina, duszona w rozmaitych sosach lub opiekana na ruszcie (vepŕova piec). Ważną pozycję w kuchni czeskiej zajmuje również dziczyzna, a bardziej ekskluzywne, narodowe restauracje prześcigają się w sposobach podawania sarniny oraz dzikiego ptactwa, m.in. bażantów. Zamawiając potrawę w restauracji lub innym większym lokalu gastronomicznym należy pamiętać, że danie główne składa się z mięsa, ryby lub drobiu oraz ziemniaków czy knedlików, bez których kuchni czeskiej nie można sobie wyobrazić. Osobno zamawia się sałaty i surówki, a najczęściej serwowanym warzywem jest duszona czerwona i biała kapusta.

Zwieńczenie kulinarnej uczty

Z deserów warto polecić słynne pardubickie pierniki, popularne naleśniki i racuchy. Tradycyjnymi czeskimi łakociami są wafle karlowarskie (karlovarske oplatky), sprzedawane na specjalnych ulicznych wózkach (na gorąco). Jednym z deserów są także knedliki, przyrządzane na słodko z dodatkiem owoców. Dużą popularnością cieszy się też jabłkowy strudel (jablkový štrůdl) oraz bułeczki z powidłami.

Czeskie przekąski

Do najchętniej spożywanych przekąsek należy smażony na głębokim tłuszczu panierowany żółty ser podawany w bułce, z dodatkiem majonezu oraz párek w rohliku (odpowiednik amerykańskich hot dogów). Bardziej tradycyjne i równie popularne przekąski to marynowany w oliwie z ziołami ser pleśniow, utopence (marynowane w occie serdelki oraz pražská áunka (słynna w Czechach praska szynka). Bardzo ciekawym elementem czeskiego krajobrazu kulinarnego są też chlebičky, niewielkie kanapki z bardzo różnorodnymi dodatkami, sprzedawane w wyspecjalizowanych sklepach. Inną lubianą przez Czechów przekąską są topinky, czyli smażone na oleju lub maśle kromki chleba, natarte czosnkiem, podawane z różnorodnymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *