Corrida na talerzu – kuchnia hiszpańska

tortillaespaniola

Jedna z najsmaczniejszych kuchni na świecie. Królują w niej intensywne smaki, barwy i aromaty. Zapraszamy na podróż po kuchni hiszpańskiej. 

Regionalne różności

Kuchnia hiszpańska bazuje na specjalnościach regionalnych. Wzdłuż wybrzeża bezkonkurencyjne są ryby i owoce morza, serwowane na wiele sposobów. W centrum kraju na stoły podaje się różnego rodzaju mięsa, a na wyżynach i górach rośliny strączkowe i jagnięcinę. Tyle ile regionów w słonecznej Hiszpanii, tyle samo regionalnych kuchni i kulinarnych tajników zawartych w tysiącach wspaniałych, przepełnionych słońcem potrawach. Każdy region szczyci się innymi potrawami: Katalonia delektuje się pan tumaka, Andaluzja uwielbia chłodnik gazpacho, natomiast w kraju Basków królują malutkie przekąski pintxos. W Walencji wszyscy zajadają się sycącą paellą.

W kuchni hiszpańskiej nie znajdziecie wielu podobieństw. Chociaż w różnych regionach serwowane są potrawy o tych samych nazwach to ich smak jest inny w każdej części kraju. Jeżeli poszukujemy jednego wspólnego dania to jest to bez wątpienia tortilla espanola. To właśnie danie wszyscy Hiszpanie uznają za wspólne, niezależnie od różnic w sposobie przyrządzania.

Ogromy wpływ na to, co obecnie serwowane jest w danym regionie, miały lata najazdów i panowania obcych władców oraz napływ licznych imigrantów z różnych stron świata. Półwysep Iberyjski, na którym obecnie oprócz wspominanej Hiszpanii znajdują się Portugalia oraz Gibraltar, przez wieki był smacznym kąskiem dla wielu ekspansywnych narodów. Arabowie na przykład, pozostawili po sobie cenną spuściznę w postaci wspaniałej architektury, sztuki i oczywiście kuchni, m.in. aromatycznych dodatków i przypraw takich jak: cynamon, kolendra, kmin, migdały i cytrusy.

Hiszpańskie specjały

Jamon iberico

Jamon iberico

Kuchnia hiszpańska jest przede wszystkim naturalna, opierająca swe dania na bogactwie ofiarowanym przez klimat morza śródziemnomorskiego. Stąd mamy tutaj wiele dań z ryb, ośmiornic i wodorostów. Ciepły klimat sprzyja również uprawie daktyli, bakłażanów, cukinii i pomidorów.  Kraj słynie również z gajów oliwnych. Hiszpanie oliwki wzbogacają najrozmaitszymi farszami, np. z serem, cytrynami i anchois. Kuchnia hiszpańska nie istnieje także bez oliwy z oliwek oraz charakterystycznych suszonych szynek. Do najlepszych należy zaliczyć surową jamon iberico. Oprócz tradycyjnych iberyjskich szynek popularne są również mięsa – jako składnik wielu potraw pojawia się jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze.

Oprócz mięs w kuchni hiszpańskiej popularne są również sery. Wśród miłośników serów popularna jest odmiana manchega, produkowana z mleka owiec pasących się w Kastylii.

A na deser…

…prócz owoców sezonowych i lodów, podaje się różnego rodzaju budynie i ciasta. Goście kawiarni mogą dostać do kawy lub czekolady na gorąco tzw. churros, czyli paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju. Do deserów zalicza się także kawę, która w Hiszpanii przyrządzana jest znakomicie. Herbaty prawie się nie pija.

sangriaHiszpania na całym świecie uznawana jest za jednego z największych producentów win gronowych. Rodowity Hiszpan nie wyobraża sobie posiłku bez rodzimego wina. Oczywiście na hiszpańskim stole nie może zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców, która niezwykle orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni. Wina w Hiszpanii traktowane są jako uzupełnienie posiłku, a nie jako alkohol którym można się upić.

Wino Cava to cieszący się dużą popularnością trunek pochodzący głównie z katalońskiego regionu Penedes. Jest wytwarzane w sposób tradycyjny – poprzez dwukrotną fermentację. W Penedes działa ponad 266 wytwórni tego wina, zwanych bodegas.

Przepis na gazpacho:

  • 50 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały ogórek
  • 2 papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i  pieprz

Pomidory umyć, obrać ze skórki i zmiksować razem z ogórkiem i cebulą. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Do zmiksowanych pomidorów dodać czosnek, oli¬wę i pieprz. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Przed podaniem wrzucić pokrojoną paprykę i drugą cebulę pokrojoną w piórka. Gazpacho można zmiksować z 1-2 kromkami białego pieczywa bądź podawać z grzankami czosnkowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *