Jarmuż – idealny do koktajlu
2 min readDo niedawna ozdabiał półmiski, dziś gra pierwsze skrzypce. Moda na jarmuż trwa. Rozkochali się w nim blogerzy kulinarni i zwolennicy zdrowego odżywiania. Ta niepozorna zielenina jest jednak bogata w minerały, które potrafią zapobiec wielu chorobom. Dziś miksujemy jarmuż z owocami.
Od niedawna w niemal każdej knajpie podaje się jarmuż. Najczęściej serwuje się go w formie czipsów. Odrobina oliwy, przypraw, odpowiedniej temperatury i zdrowa przekąska jest gotowa. Ale jarmuż to nie wynalazek współczesności, a warzywo, którego wartości odżywcze doceniano już w starożytności.
Zdrowie zaklęte w liściach
Jarmuż to skarbnica sulforafanu, przeciwutleniacza, który hamuje częściowo powstawanie nowotworów. W połączeniu z równie egzotycznie brzmiącymi karotenoidami stanowi silną broń przeciw procesom oksydacyjnym. Upraszczając, spożywanie jarmużu może obniżyć możliwość wystąpienia np. raka jamy ustnej, piersi, czy wątroby.
Na liście składników odżywczych zawartych w jarmużu można znaleźć m.in. cenną witaminę A, K, C, ale też wapń, magnez, żelazo i potas. Wapń i potas wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego, witamina C hamuje powstawanie złego cholesterolu i może zapobiec anemii. Jarmuż pomoże też niejednej dziewczynie podczas miesiączkowania. Dzięki witaminie K zmniejsza nadmierne krwawienie. Warzywo działa też korzystnie na nasze oczy, a to za sprawą beta-karotenu.
Koktajl z jarmużem, awokado i pomarańczami
Składniki:
– 400 g jarmużu
– jedno awokado
– dwie pomarańcze
– jabłko
– sok z połowy cytryny
– 200 ml jogurtu naturalnego
Surowy jarmuż przekładamy do naczynia, w którym wygodnie będzie miksować. Dodajemy obrane i pokrojone awokado, pomarańcze, sok z cytryny, jabłko i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie blendujemy. Składniki można dowolnie zmieniać, tak samo ich ilość.