Kawowa galaretka

galaretka kawowa, kawa, jogurt, żelatynaNie trzeba pić kawy, aby poczuć jej niepowtarzalny smak. Można ją też zjeść. Co powiecie na aromatyczną kawową galaretkę? Ten deser z pewnością postawi was na nogi!

Składniki:

− mocne espresso

− łyżka żelatyny

− łyżka cukru lub miodu

− jogurt naturalny

− odrobina cynamonu

Sposób przygotowania:

Zaparzamy mocne espresso (70ml) i słodzimy je miodem lub cukrem. W około 50 ml wrzątku rozpuszczamy łyżkę żelatyny. Dokładnie mieszamy, aby w żelatynie nie było grudek. Łączymy żelatynę z kawą i stawiamy w chłodnym miejscu. Kiedy ostygnie wsadzamy ją do lodówki na około godzinę. W tym czasie kawa powinna stężeć. Gotowa galaretka dobrze smakuje z jogurtem naturalnym. Według uznania posypujemy go cynamonem.

Właściwości:

galaretka kawowa, kawa, galaretka, delikatesyŻelatynę uzyskuje się poprzez hydrolizę kolagenu, który zawarty jest w chrząstkach, skórze i kościach zwierząt. W organizmie człowieka kolagen stanowi aż 1/3 białek. Jego zadaniem jest wzmacnianie chrząstek  (tkanki łącznej) poprzez zwiększenie ich elastyczności. Wraz z wiekiem nasz organizm wytwarza coraz mniej kolagenu, co przyczynia się do zesztywnienia stawów oraz utraty jędrności skóry (pojawiają się zmarszczki). Żelatyna wpływa także pozytywnie na trawienie. Jest bardzo dobrym źródłem białka w diecie. Stosują ją więc kulturyści jako zamiennik drogich odżywek. Dostarczanie odpowiedniej ilości żelatyny poprawia także grubość włosów i zapobiega ich wypadaniu. Wpływa również pozytywnie na stan naszych paznokci. Jedzenie żelatyny pomaga utrzymać stawy w dobrej kondycji i zapobiega artretyzmowi.

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *