Praliny a’la Rafaello

rafaello

Jesteście wielbicielami kokosowych słodkości? Jeśli tak na pewno spodoba się wam nasz przepis na kokosowo-migdałowe praliny. Są pyszne, a przy tym banalnie proste w wykonaniu!

Składniki:

– 200 g białej czekolady

– 150 g wiórek kokosowych (plus wiórki do obtoczenia)

– 100 g masła

– 50 g cukru pudru

– ok. 20 sztuk migdałów

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy czekoladę. Miksujemy masło z cukrem pudrem. Gdy uzyskamy gładką masę, zaczynamy stopniowo dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Odstawiamy masę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie obieramy migdały ze skórki (należy je sparzyć wrzątkiem).

Z gotowej masy formujemy małe kulki. W środku każdej z nich umieszczamy migdał. Po czym obtaczamy je w wiórkach. Gotowe praliny wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po około godzinie możemy się rozkoszować ich smakiem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 − 6 =