Praliny a’la Rafaello

rafaello

Jesteście wielbicielami kokosowych słodkości? Jeśli tak na pewno spodoba się wam nasz przepis na kokosowo-migdałowe praliny. Są pyszne, a przy tym banalnie proste w wykonaniu!

Składniki:

– 200 g białej czekolady

– 150 g wiórek kokosowych (plus wiórki do obtoczenia)

– 100 g masła

– 50 g cukru pudru

– ok. 20 sztuk migdałów

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy czekoladę. Miksujemy masło z cukrem pudrem. Gdy uzyskamy gładką masę, zaczynamy stopniowo dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Odstawiamy masę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie obieramy migdały ze skórki (należy je sparzyć wrzątkiem).

Z gotowej masy formujemy małe kulki. W środku każdej z nich umieszczamy migdał. Po czym obtaczamy je w wiórkach. Gotowe praliny wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po około godzinie możemy się rozkoszować ich smakiem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *