Praliny a’la Rafaello
1 min readJesteście wielbicielami kokosowych słodkości? Jeśli tak na pewno spodoba się wam nasz przepis na kokosowo-migdałowe praliny. Są pyszne, a przy tym banalnie proste w wykonaniu!
Składniki:
– 200 g białej czekolady
– 150 g wiórek kokosowych (plus wiórki do obtoczenia)
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– ok. 20 sztuk migdałów
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy czekoladę. Miksujemy masło z cukrem pudrem. Gdy uzyskamy gładką masę, zaczynamy stopniowo dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Odstawiamy masę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie obieramy migdały ze skórki (należy je sparzyć wrzątkiem).
Z gotowej masy formujemy małe kulki. W środku każdej z nich umieszczamy migdał. Po czym obtaczamy je w wiórkach. Gotowe praliny wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po około godzinie możemy się rozkoszować ich smakiem.
Smacznego!