Ciasto marchewkowe
1 min readIdealne na słotne dni. Kubek gorącej herbaty i kawałek tego nietypowego, pachnącego cynamonem ciasta, poprawią humor nawet największej marudzie. Wypróbujcie sami!
Kto by pomyślał, że marchew może być doskonałym składnikiem słodkich wypieków. A jednak. I chociaż dla wielu z nas połączenie słów „ciasto” i „marchewka” wciąż brzmi dziwne, należy podkreślić, że nie jest to wymysł naszych czasów. Wykorzystanie karotek do produkcji deserów, było powszechnie znane już w średniowieczu, kiedy to cukier stanowił towar deficytowy. Obecnie, ciasto marchewkowe święci prawdziwe triumfy w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych oraz Szwajcarii, skąd prawdopodobnie pochodzi najstarszy przepis na ten wypiek.
Składniki:
4 jajka
2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
2 szklanki mąki
¾ szklanki oleju roślinnego
2 szklanki startej marchewki
orzechy włoskie, rodzynki (według uznania)
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli. Dodajemy cukier. Mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy mąkę, olej roślinny i startą marchewkę. Dodajemy dowolną ilość orzechów włoskich i rodzynków. Całość wylewamy do dość dużej formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny.
Jeśli przypadło Wam do gustu ciasto marchewkowe, koniecznie spróbujcie też muffinów marchewkowych z lukrem cytrynowym.