Muffiny marchewkowe z lukrem cytrynowym

20140508-20140508-IMG_6299Przepis na pierwszą wersję piknikowych babeczek marchewkowych. Smak korzennych przypraw, cynamonu i imbiru przełamuje tu orzeźwiający lukier cytrynowy. Do dzieła!

Składniki masy:

2 szklanki startej marchewki

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

¾ szklanki oleju

3 duże jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka cukru

Składniki lukru:

1 szklanka cukru pudru

4 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Blaszkę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem, jajkami, cukrem i wanilią.

Do dużej miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy. Za pomocą łyżki połączyć dokładnie mokre składniki z suchymi.

Papilotki wypełnić ciastem do ¾ ich objętości. Blaszkę umieścić w piekarniku na 20 minut, aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy.

Podczas pieczenia przygotować lukier. Szklankę cukru pudru wymieszać energicznie z sokiem z cytryny. Ostudzone muffiny oblewać grubą warstwą lukru.

20140508-20140508-IMG_6196 20140508-20140508-IMG_6201

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + 16 =