Cytrusowa moc yuzu
2 min readJego owoce wyglądają niepozornie – przypominają małe i lekko wyschnięte grejpfruty. Yuzu są bardzo cenione ze względu na niepowtarzalny aromat, o którym mówi się, że jest połączeniem zapachu wszystkich cytrusów po trochu. Ich wielkimi fanami są znani mistrzowie gotowania, m.in. Jamie Oliver i Nigel Slater.
Pochodzenie
Yuzu został sprowadzony do Japonii i Korei z Państwa Środka w okresie dynastii Tang (lata 618 – 907). Uważa się, że jest hybrydą kwaśnej mandarynki i Ichang papeda (rodzaj cytrusa). Obecnie yuzu uprawiany jest najczęściej w Azji Wschodniej, ale rekordową popularność bije w innych krajach, m.in. Stanach Zjednoczonych.
Właściwości
Oprócz tego, że zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż cytryna, jest bogaty w wapń i potas. W kuchni japońskiej yuzu idealnie nadaje się jako naturalny środek chroniący przed infekcjami – szczególnie w okresie zimowym. Cały owoc yuzu kroi się na cienkie plasterki i zalewa miodem, a następnie odstawia na 3 dni – tak powstaje yuzu-hachimitsu. Syrop ten można dodawać do herbaty lub mieszać z wrzątkiem.
Wykorzystanie
W kuchni japońskiej wykorzystywany jest przede wszystkim sok i skórka owoców o delikatnym aromacie, dodawana do chawan mushi (wytrawny budyń jajeczny) oraz zup typu suimono (bulion). Suszona skórka stanowi często składnik przyprawy shichimi tōgarashi. Mieszanina soku z yuzu, sosu sojowego i octu stanowi popularny dip do shabu-shabu (cienkie kawałki gotowanej wołowiny) i yudōfu (gotowane tofu).
Wysuszoną skórkę yuzu dodaje się również do tsukemono, czyli marynowanych warzyw podawanych jako dodatek do głównych potraw. Sproszkowana skórka yuzu jest dostępna jako popularna przyprawa.
„Ma bardzo wyrazisty, cierpki smak i aromat,w którym można odnaleźć elementy innych owoców cytrusowych, takich jak grejpfrut i mandarynka.” – mówi szef Sharon Nahm z San Francisco E&O Asian Kitchen.
Ciekawostki:
- Kwiaty yuzu wykorzystywane są w produkcji perfum.
- Świeży owoc powinien być twardy i jędrny, a jego skórka pomarszczona i bez ciemnych przebarwień.
- Owoce yuzu stosuje się do rozgrzewającej kąpieli zwanej yuzuyu lub yuzuburo. Całe owoce, pocięte na połówki lub umieszczone w woreczku z materiału, wrzuca się do wanny wypełnionej gorącą wodą. Taka kąpiel wygładza skórę, a olejki eteryczne pochodzące ze skórki yuzu dają jednocześnie efekt naturalnej inhalacji. Zwyczaj ten sięga wstecz XVIII wieku.
- Najbardziej aromatyczne owoce to te, których średnica waha się między 5,5 – 7,5 cm.