Kawa z wanilią i gałką muszkatołową

 

Kawa z wanilią i gałką muszkatołową. Kawy. Delikatesy CDNWanilia, cynamon, gałka muszkatołowa – przyprawy powszechnie znane i używane. Warto jednak poznać tajemnice ich działania. Co kawa ma z tym wspólnego? Przekonajcie się sami jak zaskakujące potrafi być to co znamy!

Właściwości:

Wanilia jedna z najdroższych przypraw świata, a jednocześnie niezwykle popularna. Powszechnie używana w przemyśle cukierniczym i kosmetycznym, lecz częściej w formie olejku. Na sklepowych pułkach znajdziemy aromat, olejek, cukier…waniliowy. Warto jednak sięgnąć po laskę, w której zamknięty jest cały aromat. Warto wiedzieć, że ciemny kolor przyprawy wytwarza się podczas procesu fermentacji i suszenia. Napar z wanilii pomaga zwalczać stany gorączkowe oraz problemy trawienne.

Gałka muszkatołowa kryje w sobie wiele tajemnic. Co ciekawe, kiedy zbiera się jej owoce to miąższ się usuwa, a zostawia pestkę – czyli tzw. „kwiat”. Z rośliny wytwarza się olej, nazywany „masłem muszkatołowym” wykorzystywany w farmaceutyce i przemyśle perfumeryjnym. Charakteryzujący się niezwykłą wonią muszkatołowiec uważa się także za afrodyzjak. Potrawy z jego dodatkiem będą miały bogaty, głęboki smak, jednak przy spożyciu przekraczającym 5 g. zauważa się działanie psychoaktywne. Zażywając ok. 12 łyżeczek gałki narażamy się na nudności, konwulsje, palpitacje, uczucie bólu i delirium. Mówi się też o towarzyszących temu halucynacjach i stanach lękowych. Objawy te spowodowane są napływem nadmiernej ilości krwi do mózgu.

Cynamon korzystnie wpływa na układ oddechowy i trawienny. Do tego ma działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze. A przede wszystkim wspaniale pachnie i smakuje.

 Przygotowanie:

Potrzebne będzie:

  • 250 ml świeżo zaparzonej kawy
  • gałka muszkatołowa
  • laska wanilii/ wanilia w proszku
  • cynamon
  • tarka
  • odrobina mleka (według uznania)

Kawę zaparzamy według uznania. Jeśli zalejemy ją wrzątkiem, odczekajmy ok. 5 min nim dosypiemy przypraw. Rozetnijmy wzdłuż laskę wanilii i przeciągnijmy tępym nożem po długości (wewnętrznej części). W ten sposób otrzymamy waniliową esencję – jest ona bardzo intensywna, więc dodawajmy jej ostrożnie. Odrobinę gałki muszkatołowej ścieramy na tarce, bezpośrednio nad kubkiem. To samo robimy z laską cynamonu – chyba, że kupimy już zmielony. Wówczas dosypujemy ok. 1/3 łyżeczki. Na koniec, według własnych preferencji możemy dodać cukru lub mleka, choć ta kawa idealnie smakuje w wersji sauté .

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *