17/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Kurczak w sezamowej panierce

1 min read

Z makaronem, z ryżem, a może w towarzystwie warzywnej sałatki? Dziś na obiad serwujemy kurczaka w sezamowej panierce. Tanio, szybko, ale nie nudno. Małe kąski doskonale sprawdzą się z ulubionym dipem. Zaskoczcie znajomych pysznym obiadem.

kurczak w sezamowej panierce

Składniki:

– 2 piersi z kurczaka

– dwa jajka

– bułka tarta – ok. 2 szklanki

– pół szklanki sezamu

– pieprz, sól, mielona ostra papryka

– tłuszcz do smażenia

Kurczaka kroimy na drobne kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie dolewamy odrobinę oliwy z oliwek). Jajka roztrzepujemy na większym talerzu. Na inny wysypujemy bułkę tartą i sezam – dokładnie mieszamy palcami, by powstała jednolita panierka. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w jajku, potem w panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia się kąsków.

Podawać z dowolnymi dodatkami. U nas szybka sałatka ze świeżych ogórków, pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek.

Smacznego!

kurczak w sezamowej panierce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − 1 =