Kurczak w sezamowej panierce
1 min readZ makaronem, z ryżem, a może w towarzystwie warzywnej sałatki? Dziś na obiad serwujemy kurczaka w sezamowej panierce. Tanio, szybko, ale nie nudno. Małe kąski doskonale sprawdzą się z ulubionym dipem. Zaskoczcie znajomych pysznym obiadem.
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– dwa jajka
– bułka tarta – ok. 2 szklanki
– pół szklanki sezamu
– pieprz, sól, mielona ostra papryka
– tłuszcz do smażenia
Kurczaka kroimy na drobne kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie dolewamy odrobinę oliwy z oliwek). Jajka roztrzepujemy na większym talerzu. Na inny wysypujemy bułkę tartą i sezam – dokładnie mieszamy palcami, by powstała jednolita panierka. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w jajku, potem w panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia się kąsków.
Podawać z dowolnymi dodatkami. U nas szybka sałatka ze świeżych ogórków, pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek.
Smacznego!