Tartaletki cytrynowe na kruchym spodzie
1 min readNasz CDN-owy piknik obfitował w same dobroci. Tak jak obiecaliśmy, wszystkie przepisy na słodkości znajdą się w Delikatesach. Zaczynamy od przepisu na tartaletki cytrynowe na kruchym spodzie. Świetnie sprawdzi się także jako tarta.
Składniki na kruchy spód:
– 150 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 50 g cukru
– 150 g masła
– 1 jajko
Masa cytrynowa:
– sok z 3 cytryn
– skórka z jednej cytryny
– ok. 60 g cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
– 2 całe jajka
– ok. 60 g masła
– 2 łyżki oliwy
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i wsadzamy na ok. 30 min. do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki. Po tym czasie, wykładamy nim wcześniej natłuszczone foremki do tartaletek. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia. Żeby ciasto za bardzo nie wyrosło trzeba je nakłuć widelcem.
Masa: Do garnka wlewamy sok z cytryn, dodajemy otartą skórkę z jednej, jajka i żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki i gotujemy na małym ogniu. Masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i oliwę. Mieszamy, aż masło się roztopi. Przelewamy cytrynową masę na upieczony spód tartaletek.
Odstawiamy na jakiś czas, żeby masa się ścięła.
Smacznego!