Tartaletki cytrynowe na kruchym spodzie

tartaletki cytrynoweNasz CDN-owy piknik obfitował w same dobroci. Tak jak obiecaliśmy, wszystkie przepisy na słodkości znajdą się w Delikatesach. Zaczynamy od przepisu na tartaletki cytrynowe na kruchym spodzie. Świetnie sprawdzi się także jako tarta.

Składniki na kruchy spód:

– 150 g mąki pszennej

– 100 g mąki ziemniaczanej

– 50 g cukru

– 150 g masła

– 1 jajko

 

Masa cytrynowa:

– sok z 3 cytryn

– skórka z jednej cytryny

– ok. 60 g cukru

– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– 2 żółtka

– 2 całe jajka

– ok. 60 g masła

– 2 łyżki oliwy

 

tartaletki cytrynoweCiasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i wsadzamy na ok. 30 min. do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki. Po tym czasie, wykładamy nim wcześniej natłuszczone foremki do tartaletek. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia. Żeby ciasto za bardzo nie wyrosło trzeba je nakłuć widelcem.

Masa: Do garnka wlewamy sok z cytryn, dodajemy otartą skórkę z jednej, jajka i żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki i gotujemy na małym ogniu. Masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i oliwę. Mieszamy, aż masło się roztopi. Przelewamy cytrynową masę na upieczony spód tartaletek.

Odstawiamy na jakiś czas, żeby masa się ścięła.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *