Tartaletki cytrynowe na kruchym spodzie

tartaletki cytrynoweNasz CDN-owy piknik obfitował w same dobroci. Tak jak obiecaliśmy, wszystkie przepisy na słodkości znajdą się w Delikatesach. Zaczynamy od przepisu na tartaletki cytrynowe na kruchym spodzie. Świetnie sprawdzi się także jako tarta.

Składniki na kruchy spód:

– 150 g mąki pszennej

– 100 g mąki ziemniaczanej

– 50 g cukru

– 150 g masła

– 1 jajko

 

Masa cytrynowa:

– sok z 3 cytryn

– skórka z jednej cytryny

– ok. 60 g cukru

– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– 2 żółtka

– 2 całe jajka

– ok. 60 g masła

– 2 łyżki oliwy

 

tartaletki cytrynoweCiasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i wsadzamy na ok. 30 min. do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki. Po tym czasie, wykładamy nim wcześniej natłuszczone foremki do tartaletek. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia. Żeby ciasto za bardzo nie wyrosło trzeba je nakłuć widelcem.

Masa: Do garnka wlewamy sok z cytryn, dodajemy otartą skórkę z jednej, jajka i żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki i gotujemy na małym ogniu. Masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i oliwę. Mieszamy, aż masło się roztopi. Przelewamy cytrynową masę na upieczony spód tartaletek.

Odstawiamy na jakiś czas, żeby masa się ścięła.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − dwa =