Mini serniczki z pajęczyną
1 min readJeżeli szukacie banalnie prostego w wykonaniu, a niebanalnego w wyglądzie deseru – oto on. Sernikowe babeczki z kolorową pajęczyną. Dowolnie udekorowane są idealne na każdą okazję – tym razem w halloweenowej wersji.
Czas wykonania (z pieczeniem): 30 minut.
Potrzebne będą:
450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
tubka mleka skondensowanego słodzonego – 150 g
1 jajko
1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g
cukrowe pisaki do dekoracji
Wszystkie składniki na ciastko umieścić w misce i wymieszać za pomocą trzepaczki na gładką masę. Na blasze rozłożyć 12 papilotek. Każdą z nich napełnić masą do, mniej więcej, ¾ wysokości.
Rozgrzać piekarnik do 150oC. Na najniższej półce piekarnika umieścić żaroodporne naczynie wypełnione do połowy wrzątkiem (pieczenie w kąpieli wodnej zapobiegnie popękaniu serniczków). Blachę z sernikowymi babeczkami umieścić na środkowej wysokości.
Piec przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Gdy babeczki będą już całkiem wystudzone, wstawić na min. 3 h, a najlepiej całą noc, do lodówki.
Po schłodzeniu udekorować pisakami, tworząc pajęczynki.
Smacznego!