Wielkanocny mazurek w dwóch wersjach
2 min readJeśli Wielkanoc, to koniecznie z mazurkiem na stole. Prezentowaliśmy już przepisy na babki kokosową i drożdżową, teraz czas na kolejny tradycyjny wypiek i to w dwóch wersjach.
Mazurek pomarańczowy
Ciasto:
– 150 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 50 g cukru
– 150 g masła
– 1 jajko
Masa:
– dwie pomarańcze
– cytryna
– ok. 3 szklanki cukru pudru
– pół szklanki wody
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, pokrojone w drobną kostkę masło i jajko. Dokładnie zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki (lub zamrażalnika, ale na krócej). Po upływie danego czasu wykładamy ciastem niedużą blachę. Wyklejamy częścią ciasta nieduże boki, tak by później można było wylać masę. Nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w temp. 150 stopni, aż ciasto lekko zbrązowieje.
Przygotowujemy cytrusy. Kroimy je na małe kawałki, pozbywając się pestek. Nie obieramy ich ze skórki! Pokrojone pomarańcze i cytrynę przekładamy do naczynia, w którym wygodnie będzie je zmiksować. Blenderem ucieramy wszystko na gładką masę. Przelewamy ją do garnka, dosypujemy cukier puder i dolewamy szklankę wody. Gotujemy owoce przez ok. 30 minut, aż nieco zgęstnieją.
Gorącą masę przelewamy na zapieczone ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec możemy udekorować naszego mazurka płatkami migdałów lub kolorowymi lukrami.
Mazurek kajmakowy
Składniki na kruche ciasto:
– 4 żółtka
– 200 g masła lub margaryny
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g cukru
– ok. 500 g mąki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki, by się schłodziło. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wykrawamy kształty. Pieczemy w 175 stopniach na złoty kolor.
Na upieczone ciasto wylewamy masę kajmakową (z puszki) i dowolnie przyozdabiamy cukrowymi dekoracjami lub kolorowymi lukrami. Skorzystajcie z naszego sprawdzonego przepisu na lukier królewski.