Babka drożdżowa

babka drożdżowa

Oprócz żurku i jajek na Wielkanocnym stole musi pojawić się babka drożdżowa. To tradycyjna polska potrawa i nie można się bez niej obejść. Przedstawiamy prosty przepis na pyszną babkę.

Składniki:

30 g drożdży
100 g cukru
ok. 500 g mąki
4 białka
2 żółtka
100 g masła

W misce utrzeć (łyżką lub trzepaczką) drożdże z cukrem i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Kiedy urośnie, ubić białka na sztywno. Do nich dodać żółtka, rozczyn, przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Roztopić masło i wlać do ciasta i poniwnie je zagnieść. Dla smaku można dodać bakalii. Odstawić do wyrośnięcia. Wzrost ciasta zależy od drożdży, więc może to potrwać nawet godzinę!

Po urośnięciu przełożyć do natłuszczonej formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Przed pieczeniem można posypać kruszonką.

babka drożdżowa

mini wersja

Składniki:

80 g masła
100 g cukru
100 g mąki

Na masło wysypać cukier i mąkę. Rozetrzeć całość dłonią i kruszonka gotowa.

Babkę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Po pół godzinie sprawdzić patyczkiem, czy cisto jest już suche. Jeśli nie, to musi się jeszcze piec. Jeśli nie robiliście kruszonki, to po wystygnięciu można posypać babkę cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *