Kokosowa babka na Wielkanoc

Polana białą czekoladą i posypana wiórkami kokosowymi – szykowna babka kokosowa poleca się na wielkanocny stół. Dodatek kokosowego mleka, likieru i wiórków do ciasta nadaje jej wspaniały aromat.

babka-kokosowa-cdn2
Składniki na kokosową babkę:

250 g mąki
50 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150 ml mleka kokosowego
200 g masła
170 g cukru
3 łyżki likieru kokosowego
skórka starta z jednej cytryny

Oraz:

100 g białej czekolady
wiórki kokosowe

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszamy całość i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy następnie stopniowo jajka, mleko kokosowe, likier i skórkę z cytryny – miksujemy dalej. Dorzucamy stopniowo wymieszaną wcześniej mieszankę z mąką. Miksujemy do połączenia. Przekładamy ciasto do formy na babkę, posmarowanej masłem i posypanej delikatnie mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 min. (sprawdzamy patyczkiem – jeśli jest suchy, możemy wyciągnąć). Upieczoną babkę zostawiamy na ok. 15 minut w formie, potem wyciągamy. Polewamy roztopioną białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!

babka-kokosowa-cdn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *