18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Wege sobota: Guacamole inaczej

2 min read

Dziś rozpoczynamy sobotni cykl wegetariański w CDN-ie. Bez fanatyzmu, zdrowo, kolorowo i smacznie. Nasz cel? Pokazać Wam, że czasy, w których wegetarianie jedli tylko jogurty i zieleninę już dawno minęły. Być może kogoś z was zachęcimy do zmiany diety, a bezmięsnym zafundujemy dużą dawkę nowych pomysłów. Zaczynamy od subiektywnej wizji na… guacamole.1

Co to takiego? Pochodząca z Meksyku salsa , której głównym składnikiem są awokado i limonka. Reszta składników zależy od indywidualnych upodobań i rodzajów guacamole. Najczęściej (tak jest również w tym przypadku) podaje się ją z pszenną tortillą. Podstawowym wyróżnikiem naszej wersji tej potrawy będzie konsystencja oraz kilka zupełnie nowych dodatków. Zrezygnowaliśmy z dokładnego zgniatania/tarcia składników na gładką masę, tak aby podczas jedzenia wyczuwać chrupkość poszczególnych składników.

6Lista zakupów (na 3 porcje):

-1 duże, dojrzałe awokado

-limonka (jak najmniejsza)

– duża garść pomidorków koktajlowych

-papryczka chilli

-kiełki odpowiednie do smażenia (stir-fry)

-pęczek pietruszki

-łyżeczka płynnego miodu

-3 pszenne tortille

-sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Jest bardzo proste. Zaczynamy od krojenia pomidorków i wydrążonego miąższu z awokado (pożądana konsystencja widoczna na zdjęciu). Siekamy pietruszkę i chili (ilość zależy od waszych upodobań, najbezpieczniej jest dodawać chilli na końcu, sprawdzając co chwilę, czy guacamole nie robi się zbyt pikantne). Podane składniki mieszamy w misce, dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki, sól i odrobinę białego pieprzu. Odstawiamy wymieszaną masę do lodówki. W tym czasie na patelnię (najlepiej WOK) wrzucamy garść kiełków, podsmażamy je kilka minut na sucho (do rozgrzanego piekarnika na maksymalnie 1,5 minuty wkładamy nasze tortille), po czym polewamy kiełki łyżeczką miodu i cały czas energicznie mieszając podsmażamy jeszcze przez około 3 minuty.

Tortille przekładamy naszym pikantnym guacamole, dosypujemy karmelizowane kiełki, zawijamy w naleśnik lub kopertę i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany do zneutralizowania smaku, kiedy robi się zbyt pikantnie… Smacznego!

PS Awokado to cud natury. Doskonale działa na nasz mózg, serce i oczy. Ma właściwości przeciwzapalne oraz pomaga chronić przed nowotworem prostaty i rakiem piersi.

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście + osiemnaście =