23/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Superfoods – spirulina

4 min read

superfoodsRuszamy z cyklem zatytułowanym „Superfoods.” Co tydzień, będziemy przedstawiać pokarmy, które mają tak wiele właściwości  i możliwości zastosowania, że nie do końca wiadomo czy są jedzeniem, suplementem diety, kosmetykiem czy może lekarstwem. Enigmatycznie brzmiąca spirulina została wzięta pod lupę jako pierwsza.

 

 

 

 

Superfoods określa produkty spożywcze, które są bogate w składniki odżywcze i przez to korzystne dla naszego zdrowia, urody oraz kubków smakowych.

Spirulina to alga o zielononiebieskiej barwie i kształcie spirali. Dojrzewa w zasolonym i ciepłym środowisku wodnym, które jest zabójcze dla innych organizmów. Trudne warunki sprawiają, że spirulina jest rośliną higieniczną i czystą. Jej zalety i właściwości lecznicze, kosmetyczne i odchudzające znane są od setek lat. W starożytności, spirulina jako lek stosowana była przez Azteków, a także ludy zamieszkujące dolinę jeziora Czad w Afryce. Natomiast dla Majów w Meksyku, cudowna alga była źródłem pożywienia.

Kopalnia wartości odżywczych

Spirulina zawiera tak duże ilości składników odżywczych, że żaden owoc czy warzywo nie może się z nią równać. Jest źródłem żelaza w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm, a także potasu, wapnia, siarki, jodu. Dostarcza również pierwiastki śladowe: mangan, cynk, krzem. Zawiera bardzo rzadki kwas gamma-linolowy (GLA), kwas linolowy, witaminę B12, żelazo, kwasy RNA i DNA, silne antyoksydanty, zielony chlorofil, niebieski barwnik, fitocjanin oraz ponad piętnaście karotenoidów, w tym najbardziej znany ß-karoten ( w spirulinie jest go 10 razy więcej niż w marchwi). Glony zawierają również prawie cały pakiet witamin i składników odżywczych. Zawierają prawie wszystkie witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, beta-karoten, zeaksantynę, witaminę C, E oraz K.

spirulinaSpirulina w medycynie

Odkrycie niesamowitego bogactwa odżywczego spiruliny sprawiła, że jest ona coraz częściej stosowana w profilaktyce oraz przy leczeniu wielu chorób. Początkowo potwierdzono jest skuteczność w zwalczaniu infekcji, począwszy od odry, grypy aż po wirusa HIV.Dodatkowo roślina odtruwa organizm z  toksyn. U osób przyjmujących spirulinę w formie suplementu diety lub jako elementy posiłków zauważono obniżenie poziomu złego cholesterolu. Spirulina ma właściwości krwiotwórcze, dzięki temu, że działa stymulująco na szpik kostny, dzięki temu tworzone są zarówno białe jak i czerwone krwinki.

Przedstawiamy pięć najbardziej znanych zastosowań spiruliny w medycynie:

1. Profilaktyka i leczenie różnych form anemii , w tym raka krwi ( białaczki).

2. Leczenie zapalenia zatok, kataru i kaszlu.

3.Profilaktyka chorób układu krążenia, zwłaszcza nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

4. Leczenie chorób skórnych.

5. Zapobieganie oraz leczenie nowotworów, a także dalsza profilaktyka po chorobie nowotworowej.

 A może maseczka?

Spirulina jest bardzo dobrze tolerowana przez skórę, podobnie jak inne algi. Dlatego też wykorzystywana jest bardzo często jako maseczka mająca różnorodne zastosowanie. Oto przykłady spirulinowych maseczek:

1. Na trądzik i łojotok – ma właściwości odkażające i regulujące pracę gruczołów łojowych skóry.

2. Na naczynka – w swoim składzie ma substancje wzmacniające i uszczelniające naczynia, zmniejsza skłonność naczynek do pękania.

3. Na cellulit – zielone algi ( w tym spirulina) zawierają kwas alginowy ułatwiający m.in. usuwanie toksyn oraz poprawę ukrwienia.

4. Na jędrność i elastyczność – spirulina wspomaga wytwarzanie elastyny i kolagenu w skórze, zwiększając jej elastyczność .

5. Na zmarszczki – przyczynia się do opóźniania procesów starzenia się skóry oraz wygładzania drobnych bruzd na twarzy.

Maseczka  ze spiruliny i jogurtu lub kefiru

1 łyżeczka miarowa spiruliny w proszku, dostępnej w sprzedaży internetowej lub w sklepach ze zdrową żywnością.
1 łyżeczka miarowa kefiru, lub jogurtu naturalnego

Składniki rozrobić w wodzie mineralnej niegazowanej tak aby powstała konsystencja gęstej papki. Przed nałożeniem należy dokładnie oczyścić powierzchnię skóry. Zalecany jest peeling, który spowoduje, że wartości odżywcze spiruliny wchłoną się lepiej i głębiej, co przełoży się od razu na widoczne efekty.Nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć letnią wodą po ok. 20 min

Maseczka przeznaczona do każdego typu cery ( suchej i tłustej, trądzikowej, także wrażliwej i naczynkowej). Stosować 1-2 razy w tygodniu.

Suplement diety lub element jadłospisu

Spirulina zawiera duże ilości białka – około 60-70 %.  Warto pamiętać, że niedobór białka prowadzi do zahamowania wzrostu organizmu, zahamowania jego rozwoju fizycznego oraz intelektualnego oraz zmniejszenia odporność organizmu. Spirulina jest zatem alternatywą dla tradycyjnie spożywanych witamin. Zawartość wysokowartościowych składników sprawia, że zaleca się jej spożywanie w formie tabletek , które uzupełniają i wzbogacają jadłospisu w każdej z form zdrowego odżywiania, w okresie wyjątkowego fizycznego lub psychicznego obciążenia.

Sceptykom tabletkowego poprawiania swojego stanu zdrowia, proponuje się wdrożenie spiruliny do codziennej diety. Dobrze sprawdza się jako składnik koktajlu. Przedstawiamy jedną propozycję.

7838584002_dbe59f2ccb_zKoktajl zielony ze spiruliną

Składniki na 2 szklanki:

2 banany
pół jabłka
sok z jednej dużej pomarańczy
1 liść jarmużu, drobno posiekany, można zamienić na łyżkę pietruszki
1 łyżeczka spiruliny

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą blendera. Smacznego!

 

 

A już za tydzień zapraszamy na kolejny odcinek z serii Superfoods.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × pięć =