Wegetariańskie gołąbki
1 min readOto propozycja dla wegetarian – na co dzień, i dla wszystkich – na Wigilię. Alternatywa dla kapusty z grzybami, pierogów, czy uszek. Nie rezygnujcie z ukochanych gołąbków, tylko dlatego, że Wigilia jest w naszej tradycji bezmięsna. Zróbcie je w wersji wegetariańskiej i zajadajcie się pożywną porcją zdrowej kaszy i delikatnej kapusty związanych cudownym aromatem grzybów leśnych.
Składniki:
-kapusta włoska
-4 szklanki kaszy jaglanej
-śmietana
-oliwa
-2 garści suszonych grzybów leśnych
-sól, pieprz, tymianek
-1 małe jajko
Dzień przed przygotowaniem gołąbków namocz grzyby, by zmiękły i uwolniły swój wspaniały aromat.
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu, cebulę zeszklij na oliwie. Grzyby ugotuj do miękkości . Zostaw wywar! Ugotowane grzyby pokrój na małe kawałki i przez chwilę smaż razem z cebulą. Dodaj do nich kaszę i jajko, wszystko zamieszaj. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem według uznania – ja wybrałam opcję pikantną i jeśli lubicie trochę ostrzejsze smaki, polecam.
Przygotowany farsz zawijaj w liście tak, jak tradycyjne gołąbki (po wcześniejszym sparzeniu kapusty i odcięciu twardych części). Głębokie naczynie do zapiekania wyłóż gotowymi porcjami i pozostałymi liśćmi kapusty, podlej wywarem z grzybów.
Gołąbki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 40 minut. Podawaj je z domowym sosem pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego!