7 wersji naleśników wytrawnych i na słodko
3 min readNaleśniki to kulinarny klasyk. Każdy z nas jadł je z twarogiem czy dżemem. Świetnie nadają się na śniadanie, obiad czy kolację. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a składniki potrzebne do ich wykonania prawie zawsze mamy pod ręką. Jednak za ich największy plus uważam to, że można do nich dodać co tylko nam się podoba. Skoro ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia, przedstawiam wam 7 pomysłów na naleśniki wytrawne i na słodko.
Klasyk, warty uwagi
Jako pierwszą słodką propozycję przedstawiam naleśniki z czekoladą i bananami. To połączenie jest dość popularne, ale ze względu na proste wykonanie i świetny smak, zasługują na miejsce na liście. Do ich przygotowania potrzebujecie tylko dwóch składników – bananów i ulubionego kremu czekoladowego. Najlepiej smakują na ciepło, gdy czekolada jest płynna.
A’la szarlotka
Po nazwie chyba nietrudno zgadnąć, że głównym składnikiem kolejnego pomysłu na naleśniki są jabłka. Przepis nie jest skomplikowany, ale z pewnością przypadnie do gustu fanom szarlotki. Do wykonania będą potrzebne jabłka, cukier lub miód i cynamon. W garnku podgrzewamy do miękkości pokrojone jabłka ze słodzikiem i cynamonem i gotowe. Najlepiej smakują podane z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Dla fanów malin
Do kolejnej wersji naleśników na słodko potrzebne będą maliny, mascarpone i biała czekolada. To połączenie smaków zachwyci swoją słodkością, ale bez obaw, przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. Maliny świeże lub mrożone podgrzewamy w garnku (można je dosłodzić do smaku). Układamy je na naleśniku razem z serkiem mascarpone, a całość polewamy roztopioną białą czekoladą.
Wytrawny klasyk
Połączenie szpinaku, mozzarelli i pomidorów jest wszystkim bardzo dobrze znane, dlatego polecam wypróbować je także w naleśnikach. Szpinak świeży lub mrożony podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Na naleśniku układamy farsz, świeżego pomidora pokrojonego w plastry i mozzarellę. Zawijamy i podsmażamy, aby ser się roztopił.
Idealne na śniadanie
Wersja wytrawnych naleśników, która podbije wasze serca w niedzielny poranek. Głównym składnikiem jest jajecznica. Mimo że nie jest to popularna wersja naleśników, to zdecydowanie warta spróbowania. Jajka smażymy na maśle z cebulką i ulubionymi warzywami (np. papryka, pomidor), łączymy z serem żółtym i sosem np. czosnkowym, a całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Zawiniętego naleśnika z farszem podsmażamy na patelni lub przypiekamy w opiekaczu.
A’la krokiety
Jeśli jesteście fanami krokietów z pieczarkami, musicie spróbować tej wersji naleśników. Zachwyci was pysznym smakiem i łatwością przygotowania. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy z cebulką. Układamy na naleśniku ser żółty i ciepły farsz. Najlepiej złożyć je w trójkąty i podsmażyć na patelni. Podawać z ulubionym sosem.
Pomysł na obiad
Ta wersja wytrawnych naleśników idealnie nadaje się na obiad. Do jej przygotowania potrzebne jest mięso mielone, cebula, ser żółty, jajka i bułka tarta oraz przyprawy według uznania. Na oleju podsmażamy mięso z cebulką, dodajemy przyprawy. Do naleśnika nakładamy ser żółty, farsz i ciasno zawijamy. Gotowego naleśnika moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, aby stworzyć chrupiącą panierkę. Smażymy na oleju. Najlepiej smakuje podawany z sałatką.