21/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Jesienne przepisy z dynią w roli głównej

2 min read
źródło: pexels.com

Ponura jesień coraz bardziej daje o sobie znać i często niesie ze sobą zmęczenie i przygnębienie panującą aurą. W tym czasie szczególnie ważne jest dbanie o własne samopoczucie i sprawianie sobie małych przyjemności, które ułatwią przetrwanie zimnych i deszczowych dni. Z pomocą przychodzą sezonowe przysmaki dyniowe, które, chociaż na chwilę, przypominają o tej pozytywnej stronie jesieni.

CIASTO DYNIOWE

Składniki:

– 1 szklanka purée z dyni (wystarczy upiec pokrojoną w kostkę dynię do miękkości, po czym rozgnieść ją na gładką masę)

– pół szklanki oleju

– 230 g mąki pszennej tortowej

– 3 jaja

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżeczka soli

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka cynamonu

– żurawina lub inne kwaśne owoce do ozdoby

Sposób przygotowania:

Do garnuszka przekładamy purée dyniowe z olejem i cynamonem. Całość podgrzewamy do powstania gładkiej, lśniącej masy i zostawiamy ją do wystygnięcia. W misce przygotowujemy suche składniki, mieszając mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W innym naczyniu ubijamy do pełnego połączenia jajka z cukrem, do których dodajemy przestudzoną masę dyniową. Całość mieszamy, stopniowo dodając suche składniki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, układając na wierzchu żurawinę lub inne owoce. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Gotowe, puszyste ciasto, od którego ciężko się oderwać, to idealne dopełnienie jesiennego popołudnia.

PUMPKIN SPICE LATTE- kawa jak ze Starbucks’a

Składniki:

– podwójne espresso

– 60 g purée z dyni

– 130 ml wody

– 150 ml ciepłego mleka

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– 1 łyżeczka cynamonu, gałki muszkatołowej i suszonego imbiru

– 1/3 szklanki słodzonego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy z cukrem i zagotowujemy. Do powstałego, przestudzonego syropu dodajemy mleko skondensowane i purée z dyni. Do kubka wlewamy podwójne espresso i dodajemy 2 łyżki syropu z dynią. Całość zalewamy ciepłym, spienionym mlekiem i… gotowe! Do dekoracji warto użyć bitej śmietany i odrobiny przypraw korzennych. Pozostały syrop może zostać w lodówce przez kilka dni, więc wystarczy go do przygotowania kilku jesiennych kaw.

 WYTRAWNA PASTA Z DYNI — szybkie urozmaicenie kanapek

Składniki:

– 180 g purée z dyni

– 50 g sera feta

– 1 starty ząbek czosnku

– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przekładamy do miski, łączymy do powstania gładkiej masy i… to tyle! Pasta najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, gdy wszystkie smaki porządnie się połączą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

five + fourteen =