18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Smaczny i lekki obiad: Kotlety z kaszy jaglanej w sosie koperkowym

2 min read

W powietrzu czuje się wiosnę, a organizm aż sam prosi się o lekkie potrawy. Też tak macie? Jeśli odpowiedź brzmi tak, świetnie trafiliście! Dziś zapraszamy do Delikatesów na pyszne kotlety z kaszy jaglanej i warzyw.

kotlety z kaszy jaglanej  - Delikatesy przepis
kotlety z kaszy

Dlaczego powinniśmy jeść kaszę jaglaną? Bogata w składniki odżywcze, nie zawiera glutenu, jest idealna dla osób z dietą bezglutenową, a przede wszystkim jest lekkostrawna! A w czasie przeziębienia może pomóc szybko się wykurować, ponieważ ma w sobie właściwości antywirusowe.

Składniki na kotlety:

– 1 torebka kaszy jaglanej
– 1 duża marchewka
– pół cukinii
– pół małego pora
– natka pietruszki
– 1 średnia cebulka
– 1 ząbek czosnku
– odrobina masła
– płaska łyżeczka brązowego cukru
– 1 jajko
– bułka tarta lub siemię lniane
– sól, pieprz, majeranek
– możecie dodać swoje ulubione przyprawy

Sos jogurtowo-koperkowy:

– ¾ małego jogurtu naturalnego
– 1/5 cytryny
– 1/8 pomarańczy
– ½ łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka koperku
– odrobina soli i pieprzu

kotlety z kaszy jaglanej  - Delikatesy przepis - przygotowanie

Co trzeba zrobić, żeby to lekkie danie pojawiło się na naszym talerzu? Nic prostszego – najpierw ugotujcie kaszę (ok. 12 minut) w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przepłuczcie ją zimną wodą i zostawcie do wystygnięcia. Możecie już włączyć piekarnik na ok. 200◦. Teraz czas zająć się warzywami. Obraną marchewkę i cukinie zetrzyjcie na tarce, natkę pietruszki i por pokrójcie na drobne części, a poszatkowaną cebulkę zeszklijcie delikatnie na maśle. Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą, dodajcie sól, pieprz, majeranek, cukier, bułkę i jajko. Następnie uformujcie z tego kotlety, przyklepując je od góry, żeby się nieco spłaszczyły. Wystarczy wszystko umieścić na blaszce wyłożonej papierem i do piekarnika! Kotlety powinny się piec ok. 30 min.

Jeśli chodzi o sos, to jest banalnie prosty! Wystarczy… wymieszać wszystkie składniki i gotowe!
Kotlety warto podawać z sosem i warzywami na parze lub gotowanymi.

Smacznego!

kotlety z kaszy jaglanej z sosem koperkowym - Delikatesy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − osiem =