Omlet z truskawkami – pomysł na wiosenne śniadanie, ale nie tylko!
1 min readKto z nas nie lubi truskawek? Jeśli jednak jest taka osoba, główny składnik w tym przepisie możemy zamienić na cokolwiek innego, na przykład na maliny czy borówkę amerykańską. Jedyne co nas ogranicza w kuchni to nasza wyobraźnia. Przedstawiony poniżej pomysł na omlet to świetne rozwiązanie na słodkie poranne śniadanie, ale nie tylko.
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
30g cukru
50g mąki owsianej
2 łyżeczki kakao
80g dojrzałych truskawek
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto, na wierzchu układamy kawałki truskawek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 10 minut lub dłużej do suchego patyczka. I nasz omlet z truskawkami jest gotowy i to bez konieczności smażenia.
Smacznego! 🙂
Przepis ten znalazłam w książce autorstwa Malwiny Bareły pt. „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”. Jest to świetna pozycja, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Propozycje na każdą porę roku z zawartą tam filozofią zero waste. Gorąco polecam zapoznać się z tymi przepisami!