Sentymentalne dania z dzieciństwa
3 min readŻyjemy w ciągłym biegu – pracujemy, uczymy się, poznajemy ludzi. Jednak warto się czasem zatrzymać i spędzić trochę czasu na gotowaniu. Są dania, które przenoszą nas do lat dzieciństwa. Wtedy wszystko było łatwiejsze, a jedzenie najsmaczniejsze.
1. Racuchy z jabłkami
Jest to tradycyjna polska potrawa. W zależności od regionu Polski istnieją różne wariacje tej potrawy, jednak prawdziwe racuchy robi się z jabłkami i to właśnie taką wersję każdy pamięta z dzieciństwa.
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki
– ½ l mleka
– łyżka cukru
– łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 2 jabłka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– olej do smażenia
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Pozostałe składniki miksujemy w misce, następnie dodajemy starte jabłka i wszystko razem mieszamy. Później wystarczy już tylko rozgrzać patelnię z olejem i usmażyć racuchy, aż będą miały złoty kolor.
2. Kotlety jajeczne
Smak dzieciństwa przypomną nam także kotlety jajeczne. Wielu z nas kojarzą się one z wiosną, ponieważ najsmaczniejsze są ze szczypiorkiem i pietruszką, które pojawią się o tej porze roku.
Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 1 surowe jajko
– natka pietruszki
– szczypiorek
– 2 łyżki bułki tartej
– trochę bułki tartej do panierki
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
Jajka ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony szczypiorek, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz wg uznania. Następnie formując kotleciki obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
3. Naleśniki z twarogiem
Naleśniki znane są nie tylko w państwach Europy, ale także w Chinach. Można je przygotować na kilka różnych sposobów, jednak najlepsze są, doskonale wszystkim znane, naleśniki z twarogiem.
– 1,5 szklanki mąki
– 1,5 szklanki mleka
– 2 jajka
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru
Składniki (twaróg):
-500 g twarogu półtłustego
-4 łyżki cukru
– 1 żółtko
– 3 łyżki śmietany
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, następnie cały czas mieszając pomału wlewamy mleko. Kiedy wyjdzie jednolita masa dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Następnie można zacząć smażyć na rozgrzanej patelni.
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, żółtko oraz cukier, wszystko dokładnie wymieszać. Ostatnim etapem jest smarowanie naleśnika twarogiem, następnie zwinięcie go w rulonik i gotowe.
4. Pierogi z owocami
Pierogi to jedna z najstarszych potraw występujących w Polsce. Podawane są także w naszych sąsiednich krajach oraz we Włoszech, Chinach i Japonii. Pierogi można zrobić na słono i na słodko, my przedstawiamy wersję z jagodami.
– 300 g mąki pszennej
– 1 jajko
– szczypta soli
– szklanka gorącej wody
Składniki (farsz)
– jagody (mogą być mrożone)
– 6 łyżek cukru
– 250 g twarogu
Twaróg należy rozdrobnić widelcem, dodać cukier i wcześniej wypłukane jagody. Gotowy farsz odstawić do lodówki.
Teraz trzeba przygotować ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i jajko. Później dolewamy wody i ugniatamy aż składniki się połączą i postanie ciasto, które nie może się lepić do rąk. Następnie ciasto należy rozwałkować i szklanką wykrajać koła. Do każdego nakładamy farszu, zginamy na pół i zgniatamy końcówki palcami, żeby pieróg się skleił.
Pozostaje już tylko zgotowanie wody, do której dodajemy łyżkę oleju. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut. Gotowe wyciągamy na talerz, można posypać je też cukrem pudrem.
Smacznego!