Przepis na tartę z kurczakiem

Kiedy myślimy o tarcie, widzimy apetyczne, słodkie ciasto np. z truskawkami. A co byście powiedzieli na wersję na słono? W dodatku w nieco lżejszej, zdrowszej odsłonie? Oto przepis na tartę z kurczakiem. Składniki:

  • 300 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 85 g masła
  • 5 jajek
  • 150 g skyra naturalnego
  • 200 g kurczaka
  • 300 g cukinii
  • 100 g sera typu feta
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • ulubione przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:

  • Ciasto: mąkę, masło i jedno jajko zagniatamy, możemy dodać również trochę wody. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Później już schłodzone ciasto wykładamy na foremkę i pieczemy 20 minut w 200 C°, obserwując je uważnie. Kurczaka podsmażamy na patelni z przyprawami. Cukinię kroimy w plastry, fetę w kosteczkę, pomidorki na pół. Resztę jaj, skyr i przyprawy mieszamy razem. Na podpieczony spód wykładamy cukinię oraz kurczaka, zalewamy to jajeczną masą i kładziemy pomidorki z fetą. Pieczemy 35 minut w 200 C° i możemy naszą tartę już próbować. Można również zamiast kurczaka dodać krewetki 🙂

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 13 =