Wegański piernik świąteczny — przepis

fot. Freepik

Szukasz wegańskich przepisów na Boże Narodzenie? A może po prostu chcesz spróbować czegoś nowego? Ten wegański piernik zachwyci każdego —  zarówno weganina jak i nie weganina.

Święta Bożego Narodzenia to najbardziej magiczna pora roku, a weganie z pewnością nie mogą przegapić pysznej świątecznej uczty. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół i pokaż im, że wegańskie jedzenie nie musi być nudne i proste!

 

Składniki na średnią keksówkę:

250g krojonych pomidorów z puszki bez skórki

1 średni banan

120g oleju roślinnego

120g lub wedle uznania erytrytolu/cukru

500g mąki pszennej

2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Powidła śliwkowe do posmarowania 

1 czekolada deserowa wegańska

Przygotowanie:

1. Pomidory, banan, olej i erytrytol/cukier zblendować na gładką masę.

2. Wszystkie suche składniki wymieszać łyżką.

3. Mokre składniki wlać do suchych i (co ważne!) niezbyt długo i dokładnie wymieszać łyżką na gęste ciasto. 

4. Masę piernikową wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 45 – 50 minut.

5. Kiedy ciasto ostygnie przekroić poziomo na pół i posmarować powidłami śliwkowymi.

6. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *