Wegański piernik świąteczny — przepis
1 min read
fot. freepik

Szukasz wegańskich przepisów na Boże Narodzenie? A może po prostu chcesz spróbować czegoś nowego? Ten wegański piernik zachwyci każdego — zarówno weganina jak i nie weganina.
Święta Bożego Narodzenia to najbardziej magiczna pora roku, a weganie z pewnością nie mogą przegapić pysznej świątecznej uczty. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół i pokaż im, że wegańskie jedzenie nie musi być nudne i proste!
Składniki na średnią keksówkę:
250g krojonych pomidorów z puszki bez skórki
1 średni banan
120g oleju roślinnego
120g lub wedle uznania erytrytolu/cukru
500g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Powidła śliwkowe do posmarowania
1 czekolada deserowa wegańska
Przygotowanie:
1. Pomidory, banan, olej i erytrytol/cukier zblendować na gładką masę.
2. Wszystkie suche składniki wymieszać łyżką.
3. Mokre składniki wlać do suchych i (co ważne!) niezbyt długo i dokładnie wymieszać łyżką na gęste ciasto.
4. Masę piernikową wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 45 – 50 minut.
5. Kiedy ciasto ostygnie przekroić poziomo na pół i posmarować powidłami śliwkowymi.
6. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
Gotowe!