17/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Chlebek drożdżowy z prażoną cebulką

1 min read

Pieczenie chleba często kojarzy się z długą i mozolną pracą. Tym razem przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dodatkowo połączenie pieczywa i prażonej cebulki świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas wizyty gości.  

Składniki: 

200 g prażonej cebulki 

0,5 kg mąki 

400 ml ciepłej wody 

Opakowanie suszonych drożdży lub 25 g świeżych  

2 łyżki oliwy 

1,5 łyżeczki cukru 

1,5 łyżeczki soli 

Wykonanie: 

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. W małej miseczce mieszamy ciepłą wodę (ważne, by nie była gorąca, gdyż chleb nie wyrośnie), łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz drożdże. Całość odstawiamy na 15 minut, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  

W dużej misce mieszamy mąkę, cebulę, sól i oliwę. Dodajemy zaczyn i część wody. Całość mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dolewając wodę. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, tak by dało się je bez problemu mieszać. 

 Następnym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przekładamy chleb do podłużnej blaszki, np. keksówkiwyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez około godzinę. 

 Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy chlebek do wystygnięcia.  

Gotowe! 😊  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 13 =