Tarta a la Italia
2 min readMimo, że od miesiąca mamy już kalendarzową wiosnę, zima w tym roku wciąż nie chce odpuścić. I chociaż majówka za pasem, my ciągle chodzimy ubrani w zimowe płaszcze, bo tych wiosennych założyć nie sposób. W trosce o to, by chociaż jedzenie rozgrzało Was w majowy weekend, przygotowaliśmy przepis na tartę a la Italia. Podawana na ciepło z pewnością sprawi, że nie straszne będą Wam niskie temperatury, a i nastroje z pewnością ulegną „ociepleniu”.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g sera pleśniowego camembert
200g mozzarelli
4 pomidory
½ cebuli
1 łyżeczka suszonego oregano
50g rukoli (lub pęczek bazylii)
oliwa
sól i pieprz
pesto z suszonych pomidorów (można też użyć gotowego):
100g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
½ łyżki oliwy
1 świeży pomidor (obrany ze skórki, bez nasion i soku, sam miąższ)
30g parmezanu
30g orzechów nerkowca
½ szklanki listków bazylii
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Przygotowujemy pesto z suszonych pomidorów: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na drobnoziarniste pesto.
2. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
3. Na dużej blaszce kładziemy zamrożone płaty ciasta francuskiego (jeden obok drugiego). Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie, zaginamy brzegi ciasta na około pół centymetra i dociskamy widelcem.
4. Na ciasto kładziemy drugą, nieco mniejszą, blaszkę (zwykłą np. na ciasto), tak, aby przykryła prawie całe ciasto – zagięte boki zostawiamy na zewnątrz (dzięki temu boki tarty będą wyższe). Do blaszki wkładamy obciążenie w postaci np. kilku pomidorów rozłożonych równomiernie po całej blaszce.
5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut.
6. W międzyczasie kroimy pomidory i sery na plasterki, a cebulę siekamy w drobną kostkę.
7. Zdejmujemy górną blaszkę z obciążeniem i pieczemy dalej samo ciasto przez około 8 minut, aż będzie ładnie zarumienione. W trakcie pieczenia powinniśmy kontrolować czy ciasto za bardzo się nie podnosi i w razie czego uklepać w kilku miejscach.
8. Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika (którego jeszcze nie wyłączamy). Na cieście kładziemy dodatki: rozsmarowujemy pesto, układamy plasterki sera camembert, przykrywamy mozzarellą i posypujemy solą i pieprzem do smaku.
9. Na wierch kładziemy plasterki pomidorów oraz posypujemy drobno posiekaną cebulką i suszonym oregano. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Skrapiamy oliwą.
10. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 7 minut, aż ser się roztopi. Posypujemy rukolą lub bazylią. Jeśli tarta ostygnie, możemy podgrzać ją przed podaniem, aby ser się rozpuścił.
Smacznego! 🙂