5 pomysłów na ciasto francuskie na słodko
4 min readSłodycze są dobre na wszystko (no, może oprócz figury), a że ciasto francuskie bezsprzecznie się do nich zalicza to i ono często może okazać się zbawienne. Zwłaszcza, że upieczenie czegoś pysznego wcale nie musi zajmować dużo czasu. Abyście jednak sami mogli się o tym przekonać, przygotowaliśmy dla Was pięć prostych przepisów, których nie można wręcz nie wypróbować.
1. Domowe croissanty
Składniki:
– 90 ml wody
– 1 ½ szklanki mąki
– 10g drożdży
– 150g roztopionego masła
– 130g masła w kawałku
– 2 łyżeczki cukru
– 1 jajko do posmarowania
– 2 łyżki mleka
Wykonanie:
1. Przygotowujemy rozczyn drożdży: do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
2. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy roztopione masło i uprzednio przygotowany rozczyn. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Rozkładamy połowę masła (65g), składamy boki ciasta i nakładamy jedną połówkę na drugą. Rozwałkowujemy i składamy ponownie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
4. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto i powtarzamy czynność, wykorzystując pozostałą część masła (65g).
5. Wkładamy ciasto do lodówki. Po upływie godziny wyjmujemy je, rozwałkowujemy, dzielimy na 8-10 trójkątów i zwijamy w kształt rogalika. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
6. Smarujemy rogaliki rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
2. Mini tarty francuskie z budyniem i gruszką
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 budyń waniliowy
– 1 2/3 szklanki mleka
– 1-2 gruszki
– cukier i cynamon do posypania
Wykonanie:
1. Gotujemy budyń i studzimy.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 12 kwadratów.
3. Kwadraty z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę zimnego już budyniu.
4. Na budyń nakładamy 2 plasterki gruszki. Posypujemy cukrem i cynamonem.
5. Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż do zarumienienia się ciasta).
3. Cynamonowe palmiery
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki białego cukru
Wykonanie:
1. Cukier i cynamon mieszamy ze sobą, a mniej niż połowę wysypujemy na stolnicę. Wyrównujemy ręką. Na cukier kładziemy ciasto i posypujemy go 1 łyżką cukru. Znowu wyrównujemy. Lekko rozwałkowujemy, aby cukier się przykleił.
2. Na cieście zaznaczamy połowę i krótsze boki składamy do środka. Posypujemy lekko cukrem. Znowu składamy boki do środka. Rozwałkowujemy. Ciasto składamy na pół, posypujemy cukrem i znowu rozwałkowujemy. Kroimy na paski o grubości 1cm i formujemy z nich ślimaczki.
3. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do zarumienienia się ciasta.
4. Gruszki w cieście francuskim
Składniki:
– 3 twarde gruszki
– 2 szklanki półsłodkiego białego wina
– ½ szklanki wody
– 5 łyżek cukru
– 1 laska cynamonu
– 4 goździki
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
Wykonanie:
1. Wino, wodę, cukier, cynamon i goździki umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie obieramy gruszki (odcinamy lekko dół, aby stabilniej stały), wkładamy je do gotującego się wina i gotujemy około 20 minut.
2. Po tym czasie wyjmujemy gruszki i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Wino nadal gotujemy na małym ogniu, jeszcze około 20 minut, aż powstały roztwór zgęstnieje. W ten sposób otrzymamy pyszny syrop do gruszek.
4. Kiedy gruszki przestygną, wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozkładamy je i tniemy (od dłuższej strony) na cienkie paseczki (ok pół centymetra).
5. Każdą gruszkę starannie zawijamy w ciasto, zaczynając od dołu. Kiedy skończy nam się jeden paseczek, doklejamy do niego drugi, a potem następny, aż cała gruszka zostanie zawinięta w ciasto.
6. Gruszki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
7. Podajemy na talerzykach z syropem z wina.
5. Rurki z kremem
Składniki:
ciasto:
– ½ kg mąki
– 25 dag masła
– 25 dag kwaśnej śmietany
– szczypta soli
krem:
– 2 żółtka
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier waniliowy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka mleka
– 1 kostka masła
– spirytus
Wykonanie:
1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy jednolitą masę i schładzamy ją w lodówce przez około godzinę. Po wyjęciu cienko rozwałkowujemy na blacie, lekko posypując mąką.
2. Ciasto kroimy w długie paski i nawijamy na rurkę posmarowaną masłem (żeby łatwo można było potem z niej zdjąć ciasto). Rurkę obtaczamy tylko z jednej strony cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni tak długo, aż ciasto się zarumieni (ok 15 minut).
3. Żółtka miksujemy z mlekiem i dodajemy cukier i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż masa stanie się gęsta, a po ostygnięciu ucieramy z kostką masła. Na koniec dodajemy kilka kropel spirytusu wedle uznania.
4. Po ostygnięciu napełniamy rurki kremem.
Smacznego! 🙂