Grunt to panierka
2 min readJajko i mąka. Jajko i bułka tarta. Trochę egzotyki – jajko i panko. Panierka nadaje smaku naszej potrawie. Sprawia, że nudne danie może stać się niezwykłe. I wcale nie musi być dietetycznym grzechem!
Co można ubogacić panierką?
Chciałoby się powiedzieć, że można użyć jej do wszystkiego. Choć nie wszystko dobrze wraz z nią smakuje. Najlepiej sprawdzi się jako element dań z drobiu i wieprzowiny. Warto ją również wykorzystać przygotowując sery żółte oraz camembert. Dla fanów owoców morza: ryby, kalmary oraz krewetki.
Zaglądając do kulinarnych otchłani PRL-u, można odnieść wrażenie, że towarzyszy nam od zawsze. Na niedzielnym stole mogliśmy zauważyć kotlety mielone, oczywiście obtoczone w jajku i bułce tartej. Gdy pozwolił na to asortyment sklepu mięsnego, cała rodzina wspólnie spożywała grubo panierowane kotlety schabowe.
Jak się z nią uporać?
Obecnie, naszego podniebienia nie zadowoli proste połączenie bułki tartej i jajka. Najlepszym sposobem na dogodzenie naszym kubkom smakowym jest obtoczenie głównego składnika, np. piersi z kurczaka, w mące z naszymi ulubionymi przyprawami. Następnie, tak przygotowane kawałki maczamy w roztrzepanym jajku i posypujemy rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi. Całość smażymy na głębokim oleju lub, w wersji mniej kalorycznej, pieczemy w piekarniku.
Tajemnica smaku
Najpilniej strzeżoną tajemnicą KFC, była receptura słynnej panierki do kurczaka. Była, bo prawdopodobnie wyciekła do sieci. Do obiegu wprowadziła ją gazeta Chicago Tribune. Ostrzegamy! Jest to przepis bardzo skomplikowany. Jednak ciężką pracę wynagrodzi nam smak gotowego dania.
2 szklanki mąki
2/3 łyżki stołowej soli
1/2 łyżki stołowej suszonego tymianku
1/2 łyżki stołowej suszonej bazylii
1/3 łyżki stołowej suszonego oregano
1 łyżkę stołową soli selerowej
1 łyżkę stołową zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżkę stołową mielonej gorczycy (można zastąpić musztardą)
4 łyżki stołowe słodkiej papryki w proszku
2 łyżki stołowe soli czosnkowej
1 łyżkę mielonego imbiru
3 łyżki mielonego białego pieprzu
1 szklanka maślanki
1 ubite jajko
filet z kurczaka pokrojony na równe kawałki
olej rzepakowy
Aby odtworzyć smaki rodem z KFC, musimy połączyć wyżej wymienione przyprawy z mąką. Obsypać nią kawałki kurczaka, po wcześniejszym obtoczeniu w roztrzepanym jajku połączonym z maślanką. Całość smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju.
Bardziej leniwym polecamy korzystanie z gotowych panierek. Oferują je m.in. marki Kamis oraz Prymat. Bez względu na sposób wykonania życzymy smacznego!