Odżywczo i przeciwzapalnie
1 min readDopadło Cię przeziębienie? Męczy Cię syndrom wczorajszej imprezy? A może po prostu lubisz dbać o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę? Oto propozycja z serii „Dla każdego coś dobrego”. Przedstawiam koktajl o smaku mango, serwujący niecodziennie doznania smakowe i niezwykłe właściwości przeciwzapalne.
Od pewnego czasu wyznaję zasadę, że najlepsze leki serwuje nam natura. Możecie podjąć walkę z chorobą, wrzucając kilka niezawodnych składników do blendera. Ta propozycja jest najlepsza dla osób o osłabionym układzie odpornościowym, leczącym wszelkie mniejsze przeziębienia oraz większe stany zapalne, które objawiają się podwyższonym poziomem CRP we krwi. Imbir podejmie z nim skuteczną walkę.
Jeśli jesteście zdrowi jak ryba, również zachęcam do miksowania – jest to pyszna i zdrowa alternatywa na pożywne śniadanie.
Składniki na dwie duże porcje:
– 500 ml jogurtu naturalnego
– 2 dojrzałe mango
– kawałek imbiru (ilość w zależności od tego, czy lubicie korzenne aromaty)
– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego lub miodu pitnego
– opcjonalnie – listki mięty do dekoracji
Obierz mango, usuwając pestki. Włóż owoce do blendera, dodaj starty imbir, jogurt, miód/syrop i sok z limonki. Zmiksuj dokładnie. Jeśli nie walczysz z przeziębieniem – podawaj schłodzony. Udekoruj liśćmi mięty.
Smacznego!