Kuchnia studencka w wersji deluxe

źródło zdjęcia: prywatne

Studencka kuchnia kojarzy się nam z prostymi, szybkimi i przede wszystkim tanimi potrawami, często pozbawionymi dobrego smaku. Niewiele brakuje by proste, tanie i ogólnodostępne produkty zamienić w ciekawe dania, inspirowane kuchnią z całego świata. Oto kilka trików jak tanim kosztem odmienić codzienną kuchnię i zaskoczyć znajomych.

Zamień zupkę chińska w studencką wersję japońskiego Ramenu

Ramen to japońska zupa bazująca na rosole. Aby ją zrobić potrzebujesz zupki chińskiej (najlepiej o smaku lekko pikantnego rosołu, bądź wersji pho z makaronem ryżowym) albo kostki rosołowej. Do głębokiej miseczki dodajemy makaron (może być ten od zupki albo spaghetti).  Teraz dodajemy pokrojone w cienkie plasterki dodatki wedle uznania układając je w około brzegów miseczki, a na końcu zalewamy całość gorącym wywarem i  dodajemy sos sojowy lub/i pastę chili.

Jeżeli chodzi o dodatki, to najlepiej sprawdza się ugotowana marchewka, przekrojowe na pół jajko, kilka plasterków wołowiny, albo drobno pokrojonego w plasterki podsmażonego kurczaka, pieczarki (nie trzeba ich gotować ani smażyć – wystarczy pokrojone cieniutko zalać gorącym wywarem i poczekać dwie trzy minutki – będą wtedy soczyste). Na samą górę warto posypać kiełki, grubo pokrojony szczypiorek i dodać kilka kropel sosu sojowego lub trochę maggi. Czymś co doda pikantności całemu daniu jest bardzo gęsty sos chili sambal oelek. Warto zainwestować i kupić lub zrobić mały słoiczek. Odmieni to smak niejednego dania dodając mu pikanterii i wyrazu. Do Ramenu na miskę zupy dodajemy 1/3 łyżeczki sambalu. Oczywiście skończone danie nie jest prawdziwym, tradycyjnym Ramenem i nie jeden Japończyk poczułby się urażony, ale danie jest pyszne, szybkie i jest cudowną alternatywą do zwykłej pospolitej zupki chińskiej.

Składniki (na 4 porcje):

– 4 opakowania zupek chińskich (najlepiej pho z makaronem ryżowym),

– 1 średniej wielkości marchewka,

– 4 duże pieczarki,

– szczypiorek,

– mała pierś z kurczaka / kawałek wołowiny,

– 4 jajka,

– olej (do podsmażenia mięsa),

Opcjonalnie:

– sos sojowy jasny,

– sambal oelek,

– kiełki.

Koszt dania w zależności od wybranych dodatków to około  3,5 – 4 zł/porcja.

Zamień parówki i płatki kukurydziane w sycące amerykańskie Corn Dogi

źródło zdjęcia: tumblr.com/fatty-food

źródło zdjęcia: tumblr.com/fatty-food

Corn dogi nabite na długie wykałaczki w towarzystwie różnych sosów, w których można je zamaczać będą przebojem imprezy.  Danie jest szybkie i banalnie proste. Rozgniecione płatki kukurydziane dodajemy do ciasta naleśnikowego, w którym zanurzamy parówki albo kabanosy (w wersji Wege można zrobić tak tofu, cienko pokrojone plastry ziemniaków albo pokusić się na droższe parówki sojowe).  Całość smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu i serwujemy z ulubionymi sosami. Proste, szybkie i sycące. Dobrze sprawdza się na imprezach, na których pije się alkohol.

 

Składniki :

– opakowanie parówek,

– płatki kukurydziane,

Ciasto naleśnikowe (w preferowanych przez siebie proporcjach):

– jajko,

– mleko,

– mąka,

– olej,

– sól, pieprz.

Koszt dania to około 1,5 zł/porcja.

Zamień naleśniki i farsz do spaghetti na wykwintne meksykańskie burrito

Burrito każdy robi na swój sposób i lubi w nich inne dodatki. Najlepiej zawinąć je w placki tortilli, jednak znacznie tańszą wersją jest zawinięcie farszu w naleśniki. Podsmaż mięso mielone, dodaj pomidory z puszki, kukurydzę, fasolę, ryż i podduś chwilę całość, dodając ulubione przyprawy – najlepiej chili (ponownie świetnie sprawdzi się pasta chili –  sambal oelek), wyłóż farsz na naleśnik, dodaj trochę sera, łyżkę kwaśnej śmietany i całość zapiecz. Sprawdzonym patentem jest użycie opiekacza do tostów, ale dobrze sprawdzi się też zawinięcie dania w folię aluminiową i użycie piekarnika, jak i zapieczenie całości na patelni – przy użyciu jak najmniejszej ilości tłuszczu, by naleśnik był przypieczony, nie zbyt miękki.  Gotowe danie można podać z dipem z zgniecionego, doprawionego avocado, domową wersją salsy i nachosami.  Burrito świetnie zaspokoi głód na bardzo długo, świetnie sprawdzi się przed szaloną nocą w Sopocie, czy nocnym maratonie filmów w kinie.

Składniki (na 6 porcji):

– 1 opakowanie mięsa mielonego (0,5kg),

– pomidory w puszcze – w zależności czy chcemy by smak pomidorów był bardziej, bądź mniej wyczuwalny –  1-2 puszki,

– 1 puszka czerwonej fasoli,

– 1 puszka kukurydzy,

– 2 torebki ryżu białego (200g),

– śmietana 18% – małe opakowanie.

Ciasto naleśnikowe (w preferowanych przez siebie proporcjach):

–  2 jajka,

– mleko,

– mąka,

– olej,

– sól, pieprz.

Opcjonalnie:

– limonka,

– avocado.

Koszt dania to około 3,8 zł/ porcja.

 

Życzymy smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *