Aromatyczna słodycz- muffiny marchewkowe
1 min readPrzepis banalnie prosty, a niesamowicie smaczny i aromatyczny. Jeśli masz w domu zalegającą marchewkę, koniecznie musisz skusić się na wypróbowanie tych muffinek! Szybki w przygotowaniu, najlepszy w razie niespodziewanych gości.
Składniki
• 2 szklanki startej marchewki
• 1,5 szklanki mąki
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki soli
• łyżeczka cynamonu
• 3/4szklanki oleju
Wykonanie
1. W jednej misce wymieszać suche składniki, zaś w drugiej mokre. Wszystko połączyć i dodać marchew. Dokładnie wymieszać.
2. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości i piec ok. 25 minut w 180 *C.
Rady
• Aby urozmaicić deser, do masy można dodać bakalie, pokruszoną czekoladę czy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki.
• Jeśli chcemy by nasze muffiny były bardziej wykwintne, można przyozdobić je kremem waniliowym.
Krem waniliowy:
• 375 g serka kremowego
• 150 g miękkiego masła
• 3 łyżki cukru pudru
• ekstrakt waniliowy
Wykonanie kremu waniliowego
1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj esencję waniliową i serek. Mieszaj mikserem, aż do uzyskania puszystej masy.
2. Schłódź w lodówce i nakładaj na wystudzone muffiny. Można nałożyć łyżką lub szprycą.
Smacznego!