Szybki obiad dla zabieganych, czyli kaszotto

peczak_marchewka_groszekKaszotto jest daniem prostym, smacznym, a zarazem szybkim. Ta ostatnia cecha jest szczególnie ważna dla osób, które nie mają go na co dzień zbyt dużo. Jego głównym składnikiem jak sama nazwa wskazuje jest kasza. Dodatki w tej potrawie są zmienne, wszystko zależy od upodobań. Przedstawię wersję z groszkiem i marchewką, która jest niezwykle pożywna i poprzez użycie warzyw kolorowa.

Składniki:

por

2 łyżeczki oliwy

1 łyżeczka masła

pierś kurczaka

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

woreczek kaszy gryczanej

1/2 mrożonego groszku z marchewką

250 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć pokrojonego pora. Dodać masło i pokrojonego kurczaka. Doprawić tymiankiem, pieprzem i smażyć 4-5 minut.
  2. Do składników wsypać surową kaszę, smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać zamrożoną marchewkę z groszkiem, pozostawić to na ogniu na kolejne 2 minuty.
  3. Po upływie danego czasu wlać gorący bulion, przykryć i gotować 10 minut. Później zdjąć przykrywkę, wymieszać i gotować 5 minut.

Jak widać danie jest proste i szybkie. Zasmakuje wszystkim fanom kasz i nie tylko!

Rady: Jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, to możesz użyć innej, np. kaszy pęczak.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery + 7 =