Szybki obiad dla zabieganych, czyli kaszotto
1 min readKaszotto jest daniem prostym, smacznym, a zarazem szybkim. Ta ostatnia cecha jest szczególnie ważna dla osób, które nie mają go na co dzień zbyt dużo. Jego głównym składnikiem jak sama nazwa wskazuje jest kasza. Dodatki w tej potrawie są zmienne, wszystko zależy od upodobań. Przedstawię wersję z groszkiem i marchewką, która jest niezwykle pożywna i poprzez użycie warzyw kolorowa.
Składniki:
por
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka masła
pierś kurczaka
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
woreczek kaszy gryczanej
1/2 mrożonego groszku z marchewką
250 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażyć pokrojonego pora. Dodać masło i pokrojonego kurczaka. Doprawić tymiankiem, pieprzem i smażyć 4-5 minut.
- Do składników wsypać surową kaszę, smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać zamrożoną marchewkę z groszkiem, pozostawić to na ogniu na kolejne 2 minuty.
- Po upływie danego czasu wlać gorący bulion, przykryć i gotować 10 minut. Później zdjąć przykrywkę, wymieszać i gotować 5 minut.
Jak widać danie jest proste i szybkie. Zasmakuje wszystkim fanom kasz i nie tylko!
Rady: Jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, to możesz użyć innej, np. kaszy pęczak.
Smacznego!