Mikołajkowe przysmaki – czas start!

Słodko, czekoladowo, piernikowo i koniecznie w kształcie mikołaja, choinki czy bałwanka. Co to takiego? To mikołajkowe przysmaki, którymi można zrobić ogromną przyjemność rodzinie i znajomym. Warunkiem kulinarnego sukcesu jest przede wszystkim serce włożone w przygotowanie łakoci i nucenie pod nosem świątecznych piosenek.

Tuż przed 6. grudnia przedstawiamy najpopularniejsze przepisy na sprawdzone mikołajkowe przysmaki, które zachwycą każdego. Entuzjaści pieczenia poradzą sobie z nimi bez problemu, debiutantom też się uda. Do dzieła!

Pierniczki

Pierniczki

Składniki:

300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
100 g łagodnego miodu np. akacjowego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie należy dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać różne świąteczne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce. Udekorować koniecznie bardzo kolorowo.

Czekoladowe muffinki z wiśniami

Muffin

Składniki na 12 muffinek:

1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, bez pestek
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki drobnego cukru
100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
2 jajka, roztrzepane

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC. Udekorować świątecznie.

Trufle marcepanowe

SONY DSC
Składniki:

20 dkg masy marcepanowej
40 dkg posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki rumu
czekolada na polewę
kolorowe posypki do dekoracji

Marcepan zagnieść z orzechami i uformować kulki. Nakłuć każdą kulkę na wykałaczkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i w kolorowych posypkach i odstawić do stężenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 + czternaście =