Nietypowe brownie
1 min read
Ciasta czekoladowe to jedne z tych, które zawsze będą cieszyły się popularnością. Jeśli nie jesteśmy pewni gustu osób, które chcemy poczęstować – czekolada zapewne będzie strzałem w dziesiątkę. Przedstawiamy przepis na pyszne brownie!
Brownie słynie z intensywnego smaku, gęstej i wilgotnej konsystencji. Można je podawać na ciepło, w towarzystwie lodów lub owocowych musów. Ilość przepisów i sposobów jego podania jest nieskończona. Dzisiejsza receptura zawiera jednak jeden bardzo nietypowy składnik i cieszy się mianem zdrowego (i modnego!) ciasta.
Składniki:
– puszka czerwonej fasoli
– 3 jajka
– 1/4 szklanki oleju (np. rzepakowego)
– awokado
– 1/2 szklanki kakao
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płuczemy fasolę i dokładnie miksujemy. Wrzucamy do blendera pozostałe składniki, oprócz czekolady. Kroimy tabliczkę na drobne kawałki, wrzucamy do gładkiej masy, którą przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego!