Piknikowe wypieki CDN-u
3 min readPo raz kolejny redakcja CDN-u zorganizowała majówkowy piknik. Było kolorowo i obowiązkowo… pysznie! Nasze wypieki rozchodziły się z prędkością światła. Dziś dzielimy się z wami przepisami na muffiny szpinakowe i czekoladowo-bananowe, limonkowe babeczki z kremem i bezglutenowe ciasto czekoladowe.
Czekoladowe ciasto bezglutenowe
Składniki:
150 g cukru
3 jajka
120 g masła
120 g ciemnej czekolady
50 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Formę do tarty wysmarować tłuszczem i oprószyć kakao. Piekarnik rozgrzać do 150’ C. W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę z masłem. Dodać cukier, kakao, jajka i wanilię. Przelać do blachy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.Studzić w blaszce przez 10 minut, a następnie odkroić ciasto od blaszki nożem i wyciągnąć z formy.
Limonkowe babeczki z kremem malinowym
Składniki (12 sztuk):
250 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
125 g cukru brązowego
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
1/4 litra mleka
75 ml oleju
łyżka soku z cytryny
skórka z cytryny
200 g konfitury malinowej
400 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
1. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nagrzać piekarnik do 175’ C.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenie przesiać do miseczki. Wbić jajka, dodać szczyptę soli, brązowy cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wlać mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto nałożyć do papilotek. Wstawić formę do piekarnika na 20 minut. Gotowe babeczki odstawić do wystygnięcia.
3. Przygotować krem malinowy: konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie puszysta, dodać wystudzoną konfiturę i odrobinę barwnika spożywczego.
4. Gotowym kremem posmarować babeczki.
5. Udekorować ciasto owocami i cukrowymi perełkami. Wstawić gotowe babeczki do lodówki na godzinę, by krem stężał.
Muffiny czekoladowo-bananowe (ok. 12 – 14 szt.)
Składniki:
300 g mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 – 2 łyżki kakao
100 – 120 g cukru
2 dojrzałe banany
280 ml mleka
1 jajko
4 – 6 łyżek oleju
* opcjonalnie czekolada do polewy lub czekoladowe groszki do obsypania muffinek
Czas przygotowania ok. 15 minut, czas pieczenia ok. 25 minut.
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwa naczynia (jedno na suche składniki, drugie na mokre) oraz kroimy banany w kostkę. Do pierwszego przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier, po czym całość dokładnie mieszamy łyżką.
W drugim naczyniu mieszamy mleko z jajkiem i olejem. Następnie otrzymany płyn przelewamy do miski z sypkimi składnikami. Mieszamy łyżką lub trzepaczką drucianą do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Nie przejmujmy się jednak grudkami, ponieważ nie wpłyną one na jakość muffinek. Dodajemy pokrojone banany i ponownie mieszamy. Ciasto powinno wolno spływać z łyżki, jeżeli jest za rzadkie należy dosypać odrobinę mąki, jeśli za gęste – mleka.
Gdy ciasto jest gotowe, przygotowujemy blachę do muffin, do której wkładamy papilotki. Do papilotek wlewamy ciasto, na 2/3 wysokości (możemy teraz posypać je czekoladowymi groszkami). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstawiamy blachę do pieca na około 25 minut.
Muffiny szpinakowe
Składniki:
200 g szpinaku baby – dwie duże garści
3,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
250 ml mleka
150 g masła/margaryny
3 cebule
250 g boczku
Cebule i boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. W osobnej misce miksujemy na gładką masę szpinak. Do innej wsypujemy wszystkie składniki i roztopione masło. Dodajemy szpinak, cebulę i boczek i całość mieszamy. Jeśli jest za gęste – dodajemy więcej mleka.
Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut.
Przepisy przygotowały Zuzanna Sitek, Zuzanna Tanajewska i Magda Drozdek