19/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Piknikowe wypieki CDN-u

3 min read

piknik 020Po raz kolejny redakcja CDN-u zorganizowała majówkowy piknik. Było kolorowo i obowiązkowo… pysznie! Nasze wypieki rozchodziły się z prędkością światła. Dziś dzielimy się z wami przepisami na muffiny szpinakowe i czekoladowo-bananowe, limonkowe babeczki z kremem i bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Czekoladowe ciasto bezglutenowe

Składniki:

150 g cukru

3 jajka

120 g masła

120 g ciemnej czekolady

50 g gorzkiego kakao

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Formę do tarty wysmarować tłuszczem i oprószyć kakao. Piekarnik rozgrzać do 150’ C. W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę z masłem. Dodać cukier, kakao, jajka i wanilię. Przelać do blachy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.Studzić w blaszce przez 10 minut, a następnie odkroić ciasto od blaszki nożem i wyciągnąć z formy.

 

muffiny limonkoweLimonkowe babeczki z kremem malinowym

Składniki (12 sztuk):

250 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

125 g cukru brązowego

1 torebka cukru waniliowego

szczypta soli

1/4 litra mleka

75 ml oleju

łyżka soku z cytryny

skórka z cytryny

200 g konfitury malinowej

400 g miękkiego masła

200 g cukru pudru

czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

1. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nagrzać piekarnik do 175’ C.

2. Mąkę z proszkiem do pieczenie przesiać do miseczki. Wbić jajka, dodać szczyptę soli, brązowy cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wlać mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto nałożyć do papilotek. Wstawić formę do piekarnika na 20 minut. Gotowe babeczki odstawić do wystygnięcia.

3. Przygotować krem malinowy: konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie puszysta, dodać wystudzoną konfiturę i odrobinę barwnika spożywczego.

4. Gotowym kremem posmarować babeczki.

5. Udekorować ciasto owocami i cukrowymi perełkami. Wstawić gotowe babeczki do lodówki na godzinę, by krem stężał.

 

Muffiny czekoladowo-bananowe (ok. 12 – 14 szt.)

Składniki:

300 g mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1,5 – 2 łyżki kakao

100 – 120 g cukru

2 dojrzałe banany

280 ml mleka

1 jajko

4 – 6 łyżek oleju

* opcjonalnie czekolada do polewy lub czekoladowe groszki do obsypania muffinek

Czas przygotowania ok. 15 minut, czas pieczenia ok. 25 minut.

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy dwa naczynia (jedno na suche składniki, drugie na mokre) oraz kroimy banany w kostkę. Do pierwszego przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier, po czym całość dokładnie mieszamy łyżką.

W drugim naczyniu mieszamy mleko z jajkiem i olejem. Następnie otrzymany płyn przelewamy do miski z sypkimi składnikami. Mieszamy łyżką lub trzepaczką drucianą do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Nie przejmujmy się jednak grudkami, ponieważ nie wpłyną one na jakość muffinek. Dodajemy pokrojone banany i ponownie mieszamy. Ciasto powinno wolno spływać z łyżki, jeżeli jest za rzadkie należy dosypać odrobinę mąki, jeśli za gęste – mleka.

Gdy ciasto jest gotowe, przygotowujemy blachę do muffin, do której wkładamy papilotki. Do papilotek wlewamy ciasto, na 2/3 wysokości (możemy teraz posypać je czekoladowymi groszkami). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstawiamy blachę do pieca na około 25 minut.

 

szpinakoweMuffiny szpinakowe

Składniki:

200 g szpinaku baby – dwie duże garści

3,5 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 jajka

250 ml mleka

150 g masła/margaryny

3 cebule

250 g boczku

Cebule i boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. W osobnej misce miksujemy na gładką masę szpinak. Do innej wsypujemy wszystkie składniki i roztopione masło. Dodajemy szpinak, cebulę i boczek i całość mieszamy. Jeśli jest za gęste – dodajemy więcej mleka.

Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut.

 

Przepisy przygotowały Zuzanna Sitek, Zuzanna Tanajewska i Magda Drozdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − trzynaście =