Kolebka sztuki kulinarnej, czyli kuchnia francuska
4 min readFrancja poza wieżą Eiffla kojarzy nam się z ślimakami, żabimi udkami, serami i doskonałym winem. W dzisiejszej odsłonie kuchni dookoła świata sprawdzimy, co jeszcze gości na talerzach Francuzów.
Niejeden smakosz przyzna, że kuchnia francuska jest jedną z najlepszych na świecie. Wbrew pozorom nie jest to kuchnia jednorodna. Poza różnicami występującymi między poszczególnymi regionami, możemy tutaj spotkać również haute cuisine (kuchnia wykwintna), bogatą w dania tradycyjne i wykwintne oraz nouvelle cuisine (kuchnia nowoczesna), w której dominują lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Niezależnie od tych podziałów najbardziej znanymi potrawami mieszkańców Francji są: bouillabaisse (zupa rybna), brandada – rodzaj pasty z dorsza, nadziewane ślimaki, ratatouille –bezmięsna potrawa prowansalska na bazie duszonych warzyw, różnego rodzaju tarty – ta najbardziej lubiana to tarta tatin. Oprócz tego, nie sposób nie zauważyć wpływów kuchni arabskiej. – We Francji bardzo znaną potrawą jest taboulé – odmiana sałatki warzywnej z kaszą, pietruszką, suszoną miętą, pomidorami i papryką, pierwotnie serwowana w Libanie oraz Syrii. – mówi Justyna, studentka dziennikarstwa, która spędziła rok w mieście Rouen w Normandii.
Francuski początek dnia
Na francuskim śniadaniu nie może zabraknąć maślanego rogalika – croissant, ciepłej bułki z masłem – brioche czy kawałka chrupiącej bagietki. Wszystko to podane oczywiście z dżemem. Oprócz bagietki i dżemu, na śniadanie serwowane są także płatki zbożowe z mlekiem oraz owoce – jabłka czy banany. We Francji do śniadania pije się kawę oraz sok (nie koniecznie pomarańczowy) jednocześnie. Kawę oczywiście można spożywać w filiżankach, jednak co ciekawe Francuzi piją ją także (a nawet bardzo często) ze szklanych miseczek. Na francuskim śniadaniu możecie spotkać również wszelkich rodzajów sery, jednak ten zwyczaj pojawia się znacznie częściej przy lunchu lub kolacji.
Święty czas we Francji…
…czyli lunch. To czas kiedy ludzie rzucają wszystko i oddają się przyjemności jaką niewątpliwie jest jedzenie. Zaczyna się skromnie, od sałatki z oliwkami, sera feta i pomidora oraz oczywiście bagietki. Jednakże jest to tylko przystawka. Po około 40 minutach na stołach pojawia się główne danie. Zazwyczaj jest to pewien rodzaj mięsa (np. jagnięcina) oraz kolejna porcja sałatki. Lunch kończy się „deserem”, czyli talerzem serów takich jak słynny Camembert, Roquefort czy ser kozi.
Obiad w kuchni francuskiej to przede wszystkim danie główne i deser. – Obiady jada się między godziną 12 a 14 i w tym czasie zamknięte są praktycznie wszystkie sklepy, biura, banki, a szkoły i uniwersytety mają przerwy obiadowe. – relacjonuje Justyna. Obecnie jednak ze względu na zmianę nawyków żywieniowych typowy posiłek zastępuje po prostu kanapka, sałatka lub omlet. Z tradycyjnym obiadem możemy spotkać się jedynie w regionach wiejskich. Z tego względu głównym posiłkiem dnia dla Francuza jest kolacja. Spożywana na ciepło, często składa się z aż trzech dań.– Przed posiłkiem pije się apéritif, czyli napój alkoholowy, którego głównym zadaniem jest pobudzenie apetytu. Może to być wino, whiskey, pastis, szampan, itp.– Później przychodzi czas na przystawki, do których zaliczyć możemy: zupę, sałatkę, danie z jaj lub terrine. Na danie główne składają się ryby, mięso, drób, podawane zwyczajowo z sosem, z ziemniakami, makaronem lub ryżem i warzywami.
Francuskie frykasy
Nie tylko dania główne stanowią o bogactwie kuchni francuskiej. Źródłem inspiracji stają się także desery. – Jestem łasuchem, dlatego nie potrafię powiedzieć, który francuski deser jest najlepszy. Dużym uznaniem cieszą się z pewnością makaroniki, czyli drobne, kolorowe ciasteczka przełożone kremem. Są naprawdę smaczne, a do tego jeszcze ładne. Myślę, że ich spróbowanie to punkt obowiązkowy na kulinarnej mapie Francji – mówi Justyna. Wśród deserów prym wiedzie również tarta, którą podawać można z różnymi nadzieniami, choć najbardziej znana jest tarta jabłkowa. – Normandzka jabłkowa tarta to masjersztyk! – dodaje studentka. Poza tym doskonałym deserem jest mus czekoladowy, creme brulee lub sorbet owocowy.
We Francji istnieje około 500 rodzajów sera. To jeden z głównych atutów kraju. Wytwarza się je w przeróżnych rozmiarach i kształtach: kwadratowe, walcowate, stożkowate, a nawet w formie serca. Niektóre układa się w wiklinowych koszach, inne zawija w liście orzecha włoskiego lub kasztana jadalnego. Do cieszących się największą popularnością zaliczamy: camembert, brie i roquefort.
Istotną rolę przy posiłkach w kuchni francuskiej pełnią również napoje. Mówiąc dokładniej wina. We Francji można wyróżnić 11 głównych miejsc produkujących wino, m.in.: okolice miasta Bordeaux (Bordelais), region Szampania (Champagne), region Burgundia (Bourgogne). Do innych pospolitych napojów spożywanych przez Francuzów zaliczamy: koniak, armaniak, cydr czy Calvados (jabłkowa wódka).
Bliskość oceanu, mórz oraz licznych rzek sprawia, że kuchnia francuska bogata jest również w owoce morza. –Najlepsze małże jadłam w Normandii. Są one podawane z pietruszką, masłem, białym winem, cebulą i talerzem frytek. Trzeba przyznać, że po tym daniu, dłonie „pachną” jeszcze przez dwa kolejne dni, ale zdecydowanie warto się poświęcić. – wspomina Justyna.
Odbywając kulinarną podróż po Francji nie możemy również zapomnieć o żabich udkach. To prawdziwy rarytas w tym kraju. Doskonale smakują duszone w winie. Gdy żabie udka opieczemy w panierce wyglądają jak skrzydełka kurczaka.
Francuzi są miłośnikami sosów. Pokochali je do tego stopnia, że we Francji powstał nowy zawód sosieu – kucharz odpowiedzialny tylko i wyłącznie za sosy. Sos winegret i sos beszamelowy to sztandarowe dodatki do potraw, znane na całym świecie.