Polskie jabłko

deser jabłkowy, jabłko, płatki owsianeCzy będąc na diecie można jeść desery? Oczywiście – wystarczy, że przygotujecie je sami. Przekonacie się, że deser może być jednocześnie zdrowy, lekki i pyszny. A energii wystarczy wam na więcej niż siedzenie przed telewizorem. Dziś prezentujemy jabłko w nowej odsłonie.

Składniki:

− 1 jabłko (rodzaj według uznania)

− 200g jogurtu naturalnego

−3 łyżki płatków owsianych

− cynamon

Sposób przygotowanie:

Na spód szklanki lub miski nakładamy połowę jogurtu i posypujemy go cynamonem. Wsypujemy część płatków owsianych i ponownie posypujemy przyprawą. Większą część jabłka kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Owoce polewamy pozostałym jogurtem i ponownie doprawiamy cynamonem. Wysypujemy do końca płatki owsiane, a górę dekorujemy pozostałą częścią jabłka. Jeszcze odrobina cynamonu i gotowe!

Właściwości:

Ostatnio wiele mówi się o dobroczynnych pektynach. Odtruwają one bowiem nasz organizm z substancji szkodliwych i metali ciężkich. Będące ich bogatym źródłem jabłka powinni uwzględnić w swojej diecie przede wszystkim palacze i żyjący w dużych miastach. Dodatkowo pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a co za tym idzie – chronią przed zawałem.

Kwaskowaty smak jabłek zawdzięczamy między innymi witaminie C, która wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej owoce zawierają także żelazo i zasadowe sole mineralne, które (wbrew kwaśnemu smakowi) odkwaszają organizm. Jedzenie jabłek poprawia pracę serca i wątroby, a także ma działanie moczopędne. Niektórzy wykorzystują też napar ze skórek do płukania jamy ustnej i gardła. Wynika to z jego właściwości dezynfekujących oraz łagodzenia stanów zapalnych.

Co ważne cynamon nie tylko nadaje wspaniałego aromatu – jest również znany z korzystnego wpływu na układ trawienny i oddechowy. Działa też antyseptycznie i przeciwgrzybiczo.

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *