Soczewicowe curry z pieczarkami

soczewicowe curry z pieczarkami 001Soczewica, bez względu na swój kolor, jest nieocenionym źródłem białka i potasu. Docenią ją osoby na diecie i te, które muszą ograniczyć ilość mięsa w codziennym menu. Na studencki obiad proponujemy proste soczewicowe curry z pieczarkami.

Czerwoną odmianę soczewicy najłatwiej dostrzec na sklepowych półkach. Nie trzeba jej wcześniej namaczać. Do przygotowania pysznego i zdrowego obiadu z soczewicą wystarczy kilka podstawowych składników.

Składniki:

– 300 g czerwonej soczewicy

– 1 pierś z kurczaka

– 300 g pieczarek

– jedna duża marchew

– suszone curry lub pasta

– przyprawy: majeranek, chilli, pieprz i sól

– oliwa

Soczewicę wsypujemy do gotującej się wody (niech woda ją lekko przykrywa). Ziarna powinny być miękkie po 10-15 minutach, więc uważaj żeby ich nie rozgotować. Pod sam koniec posól nieco soczewicę. Późniejsze posolenie zapobiega stwardnieniu ziaren i utracie białka.

Przesyp soczewicę na sitko. Teraz czas na mięso. Pierś pokrój w drobną kostkę, przypraw wedle uznania i podsmaż na tłuszczu na dużej patelni. Pieczarki i marchew pokrój i dodaj do podpieczonego kurczaka. Dolej nieco wody, dodaj curry, majeranek i odrobinę chilli. Wsyp ugotowaną wcześniej soczewicę. Gotuj całość jeszcze chwilę. Gotowe!

soczewicowe curry z pieczarkami 002

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × trzy =