Soczewicowe curry z pieczarkami
1 min readSoczewica, bez względu na swój kolor, jest nieocenionym źródłem białka i potasu. Docenią ją osoby na diecie i te, które muszą ograniczyć ilość mięsa w codziennym menu. Na studencki obiad proponujemy proste soczewicowe curry z pieczarkami.
Czerwoną odmianę soczewicy najłatwiej dostrzec na sklepowych półkach. Nie trzeba jej wcześniej namaczać. Do przygotowania pysznego i zdrowego obiadu z soczewicą wystarczy kilka podstawowych składników.
Składniki:
– 300 g czerwonej soczewicy
– 1 pierś z kurczaka
– 300 g pieczarek
– jedna duża marchew
– suszone curry lub pasta
– przyprawy: majeranek, chilli, pieprz i sól
– oliwa
Soczewicę wsypujemy do gotującej się wody (niech woda ją lekko przykrywa). Ziarna powinny być miękkie po 10-15 minutach, więc uważaj żeby ich nie rozgotować. Pod sam koniec posól nieco soczewicę. Późniejsze posolenie zapobiega stwardnieniu ziaren i utracie białka.
Przesyp soczewicę na sitko. Teraz czas na mięso. Pierś pokrój w drobną kostkę, przypraw wedle uznania i podsmaż na tłuszczu na dużej patelni. Pieczarki i marchew pokrój i dodaj do podpieczonego kurczaka. Dolej nieco wody, dodaj curry, majeranek i odrobinę chilli. Wsyp ugotowaną wcześniej soczewicę. Gotuj całość jeszcze chwilę. Gotowe!