Świąteczna rozpusta – kawa z białą czekoladą!
1 min readMacie dość dietetycznych potraw i napojów? Potrzebujecie słodyczy? Ciepła, słodka i pachnąca, czyli kawa z białą czekoladą. Już wkrótce Święta – można zaszaleć!
Składniki:
— 6 kostek białej czekolady
— 80 ml mocnego espresso
— 60 ml mleka
— cynamon
Sposób przygotowania:
Na początku należy roztopić białą czekoladę – najlepiej w specjalnym kubku lub naczyniu do fondue. Jeśli takiego nie posiadacie, wystarczy że postawicie garnek na małym ogniu, a do rozpuszczanej czekolady dodacie odrobinę mleka. Świetnie sprawdzi się też topienie w kąpieli wodnej. W międzyczasie zaparzacie espresso. Mleko najlepiej przepuścić przez spieniacz lub lekko je podgrzać. Do przygotowanego kubka wpierw należy wlać czekoladę. Posypujemy ją cynamonem i wówczas wlewamy kawę (najlepiej przez lejek). Na sam koniec wlewamy ogrzane mleko. Smacznego!
Właściwości:
Cynamon nie tylko nadaje wspaniałego aromatu – jest również znany z korzystnego wpływu na układ trawienny i oddechowy. Działa też antyseptycznie i przeciwgrzybiczo.
O białej czekoladzie raczej nie można powiedzieć nic dobrego. Ściśle mówiąc nie powinno się nawet nazywać jej czekoladą, gdyż nie zawiera (kluczowej dla czekolady) miazgi kakaowej. To cukier i tłuszcz, w połączeniu z ulepszaczami. Nie jest tajemnicą, że jest wysokokaloryczna. Plus jest tak naprawdę jeden – jest smaczna. W końcu idą święta, więc można zaszaleć!
Fot. Marlena Orzechowska