Kawa tylko dla twardzieli
1 min readZa oknem deszcz, śnieg i ziąb. Codziennie marzniesz idąc na uczelnię czy do pracy? Kiedy już wrócisz do domu napij się dobrej kawy. Ta na pewno Cię rozgrzeje!
Składniki:
− 200 ml kawy
− odrobina suszonej chili
− łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Podstawą napoju jest oczywiście kawa. Im lepszej jakości będzie, im lepiej ją zaparzycie (nie przegrzewając jej), tym pełniejszy będzie jej smak i aromat. Zatem przygotowujemy, według własnych preferencji, 200 ml napoju. Następnie dodajemy łyżeczkę ulubionego miodu i mieszamy aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy parę zmielonych ziarenek chili. Jeśli wsypiecie ich zbyt mało, nie poczujecie tego przyjemnego pieczenia, jeśli zbyt dużo – poczujecie płomienie w ustach. Kawa z chili i miodem gotowa. Rozgrzanie gwarantowane!
Właściwości:
Zjedzenie chili dostarcza wielu wrażeń – potrafi przyjemnie rozgrzać organizm, ale także wywołać płacz i gorączkę. Skąd takie działanie? W papryce zawarta jest kapsaicyna (jej ilość jest zależna od gatunku), która podrażnia błonę śluzową oraz skórę. To ona odpowiada za uczucie ciepła i zaczerwienienie. Przy spotkaniu z chili nasze zakończenia nerwowe ulegają podrażnieniu. W rezultacie powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych. Tym samym ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz wzmaga apetyt.
Dowiedz się więcej o miodzie i jego właściwościach.
Fot. Marlena Orzechowska